Tudomány

A robotokra is adót vetne ki az EU

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2016. 07. 05. 16:02

Legalábbis ezt javasolja az Európai Parlament legújabb robotikai témájú jelentése.

Már egy átlagos népszavazást sem képes a társadalom jó része a helyén kezelni, mi lesz akkor, ha elkezdenek a robotok is életünk aktív részévé válni? Mindezt a Humans, az Akta Manniskor, az Almost Human vagy a Black Mirror sorozatok egyes epizódjaiban elég pontosan megnézhettük, mostantól pedig jön a valóság és csöppet sem lesz szebb, mint a filmekben. Az Európai Parlament CNN által megszellőztetett helyzetfeltáró anyagából ugyanis kiderül: mind az automatizált megoldások, mind pedig az ehhez használt (vagy használandó) mesterséges intelligenciák olyan etikai és jogi problémákat vetnek fel, amelyekre a legtöbben nem is gondoltunk.

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia fejlődése pár évtizeden belül olyan szintre juthat, amely fenyegetheti az emberiség létét, illetve azon képességét, amely révén saját sorsát alakíthatja (ilyen szépen sem írták még körbe a Skynet gépi igáját). Mady Delvaux, a jelentés szerzője szerint, mivel a kellően fejlett robotok gyakorlatilag egy új ipari forradalmat válthatnak ki, ezért Európának fel kell készülnie rájuk, minden egyes robotot regisztrálni kellene a hatóságoknál, a gépeket pedig felelőssé kell tenni minden jellegű károkozásért, még a munkahelyek megszűnéséért is.

Az emberek és a robotok közti kapcsolatot messzemenőig szabályozni kell az emberi biztonság, személyiségi jogok, integritás, méltóság és tekintély megtartásának érdekében. Ha pedig a robotok nagy számban kezdik el felváltani az embereket, az Európai Bizottságnak arra kéne késztetnie a robottulajdonosokat, hogy vagy fizessenek utánuk adót, vagy pedig fizessenek nagyobb TB-járulékot. Mindez hosszabb távon oda is kifuthat, hogy az EU-n belül alapvető havi fizetést, illetve juttatást kellene hogy kapjanak az állampolgárok, hogy jobban biztosíthassuk az emberi fajt a munkanélküliség ellen.

HANNOVER MESSE 2010 (19. bis 23. April) Digital Factory: Internationale Leitmesse für Integrierte Prozesse und IT-Lösungen
És már a 2010-es Hannover Messén is sejthettük, hogy hol lyukadunk majd ki.

A jelentésben listázott ötleteket később tárják az Európai Parlament jogalkotó bizottságai elé, azonban ha ezeket el is fogadják, az még korántsem jelent semmit: az EU-jog ilyen jellegű változásainak ugyanis az Európai Bizottságtól kell hogy eredjenek, ők pedig határozott sajtócsendbe burkolóztak a témával kapcsolatban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.