Tudomány

Nászútján lepte meg a tudóst az óriás vízi százlábú

2001-ben thaiföldi nyaralásán fedezte fel a Scolopendra cataracta nevű százlábút George Beccaloni rovarszakértő 2011-ban – írta meg a The Guardian. Ez a típusú százlábú akár 20 centisre megnőhet, marása átlyukasztja az emberi bőrt és ugyan nem halálos, de komoly fájdalmakat okoz.

A National Geographicnak elmondta: mindig benéz a kövek alá, amikor azonban a 20 centis élőlény kimászott alóla, igencsak meglepődött: a zöldes fekete, hosszúlábú teremtmény ugyanis a vízbe menekült előle, ami egyáltalán nem jellemző a százlábúakra. Baccaloni elkapta az állatot, vízbe tette és hazavitte Londonba, a friss házas ugyanis a Természettudományi Múzeum kurátoraként dolgozott ekkoriban. Ilyen típusú százlábút összesen négyet találtak korábban: 1928-ban Vietnámban, azt a példányt félrekategorizálták, úszás pedig szóba sem került.

A Scolopendra cataracta éjjel vadászhat, ezért tudhatunk róla ennyire keveset. Baccaloni a lapnak elmondta: a vizi élelőlényeket leginkább nappali viszonyok között vizsgálják, fontos lenne megtudni, mi történik ebben a faunában, mikor leszáll az éj.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik