Tudomány

Tilosban parkolt? Fogadjon robotjogászt!

Egy brit diák olyan chatbotot készített, amely segíthet megúszni a parkolási bírságokat. A DoNotPay bot tavaly 160 000 sofőrnek nyújtott segítséget.

Internetes „robotügyvédet” fejlesztett egy brit tinédzser. A DoNotPay botot eddig közel 250 000 londoni és New York-i használta a parkolási bírságai tisztázására.

Az algoritmus az esetek 64 százalékában megnyerte a parkolási ügyeket, és ezzel összesen 4 millió dollárt spórolt meg az ügyfeleinek.

A 19 éves Joshua Browder a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, azért jutott eszébe az MI-jogász ötlete, mert maga is „számolatlanul” kapta a büntetéseket. Browder a Stanfordi Egyetem informatikai szakának hallgatója, de az algoritmust még gimnazistaként készítette.

A „világ első robotjogászaként” emlegetett ingyenes weboldal lépésről-lépésre végigvezeti a felhasználóit a fellebbezés folyamatán. Az ügyfeleknek csak néhány egyszerű kérdésre kell válaszolniuk: az MI az íggy kapott adatok alapján tudja eldönteni, hogy sikeresen megtámadható-e egy adott bírság.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban egy sor olyan tényező van, amelyek miatt érvénytelennek nyilváníthatják a büntetéseket – például a túl kicsi parkolóhely, vagy a megtévesztő táblák és feliratok. A weboldal automatikusan elkészíti a fellebbezéseket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik