Tudomány

Mérnöki csoda: egy üveg, amiből az utolsó cseppet is ki lehet önteni

Két amerikai mérnöknek köszönhetően végre búcsút inthetünk a használhatatlan flakonoknak. Ráadásul a környezetszennyezést is enyhíthetjük.

A tudománynak köszönhetően elképesztő dolgokat vitt vége az emberiség. Meghódítottuk a Holdat, korábban gyógyíthatatlannak tűnő betegségekkel számoltunk le, és lehetőségünk nyílt arra, hogy fejlett távcsöveink, szondáink segítségével megleshessük a végtelen világegyetem megannyi csodáját.

De az igazi tudományos áttörésre mind a mai napig várnunk kellett: egy üvegre, amelyből az utolsó csepp folyadékot is kipréselhetjük. De tényleg.

Viszlát régimódi kecsapos flakonok! Ég veletek használhatatlan fogkrémes tubusok! Au revoir, mon cher kólásdoboz, igen, te, akinek mindig marad még pár csepp üdítő a fenekén! Bharat Bhushan és Philip Brown, az Ohiói Egyetem zseniális mérnökei végre véget vetettek sok évtizedes rémuralmatoknak. Szabadalmi bejegyzés alatt álló megoldásuk, amelyet a Philosophical Transactions of the Royal Society A nevű folyóiratban mutattak be, egy egyszerű ötletet ötvöz a legmodernebb nanotechnológiával.

Bhushan és Brown egy rendkívül finom nanorészecskékből álló bevonattal látta el a műanyag palackok belsejét, ami képes arra, hogy távol tartsa tőlük a folyadékcseppeket, és ezzel megakadályozza, hogy megtapadjanak.

Pontosan ezeket a problémákat szoktuk »first world problemnek« nevezni. De a gyártókat mégis nagyon érdekelheti ez a technológia, hiszem milliószámra gyártják az olyan palackokat, amelyek végül úgy kötnek ki a szemétben, hogy még bőven van bennük a termékből

magyarázta közleményében a felfedezés jelentőségét Bhushan.

A tudósok szerint találmányuk éppen erre – a mértéktelen pazarlás és az ezzel összefüggő hulladéktermelés enyhítésére – kínálhat megoldást. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó hétköznapi bosszúságot is megspórolhat nekünk.

Mindannyian kínlódunk a samponos dobozokkal. Nekem is van jó pár a fürdőszobámban. A feleségemmel egy sor bonyolult trükköt kipróbáltunk már: fejreállítottuk, ütögettük, vízzel töltöttük fel a flakonokat, hogy kinyerjük belőlük a maradék sampont, de végül mindig feladtuk és a kukába hajítottuk őket

– érzékeltette a probléma egyetemes mivoltát a mérnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik