Tudomány

Még öt évet kapott a túlkoros Hubble űrteleszkóp

Eredetileg 2005-ben már nyugdíjba ment volna, ám most 2021-ig kapott haladékot.

A Hubble űrteleszkópot 1990-ben állították szolgálatba, és készítői eredetileg úgy tervezték, hogy 15 évig használják majd a Földről nem, vagy csak jóval nehezebben megfigyelhető események és űrbeli “helyszínek” vizsgálatára. Már most is jócskán túllépte eredetileg tervezett működési idejét, utolsó szervizelésére pedig 2009-ben kerítettek sort.

Utódját már tervezik: a James Webb űrteleszkóp fellövését és űrbeli összeszerelését 2018-ra tervezi a NASA. Az amerikai ügynökség információi szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti majd a Hubble életének végét. Az infravörös képalkotásra kihegyezett James Webb indulása után is számítanak a Hubble felvételeire, mivel úgy tűnik, a legutóbbi szervizelés annyira jól sikerült, hogy a diagnosztika még hosszú éveket jósol a kiérdemesült űrteleszkópnak.

A NASA weboldalán megjelent bejegyzés szerint a mérnökök 2021. június 30-ig garantálnák a működését, de lehetségesnek tartják, hogy a 20-as években még ennél is tovább használhatják a Hubble képességeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik