Tudomány

A kílmaváltozás miatt nyílt meg a pokol jeges kapuja

A szibériai tagjában egy hatalmas, titokzatos kráter tátong. Alig negyedszázada jelent meg – látszólag minden különösebb ok nélkül.

Nagyjából huszonöt évvel ezelőtt hirtelen egy hatalmas, furcsa kráter jelent meg a szibériai tajga fagyos földjében. A Verhojanszki-katlanban található, kilencven méter mély és 1500 méter hosszú Batagaika Kráter környékén több kisebb hasadék és víznyelő is van, valamennyi az elmúlt évtizedekben alakult ki.

Fotó: Google Maps
Fotó: Google Maps

A kráterek és hasadékok azután jelentek meg a környéken, miután az erőteljes iparosítás miatt hatalmas erdőket irtottak ki.

A Batagaika Krátert babonás félelem övezi, a helyiek csak „az alvilág kapujaként” emlegetik. Hogy honnan került oda, azt senki sem tudta – egészen addig, amíg egy kutatóexpedíció meg nem látogatta. A tudósok rájöttek, hogy a hasadék valószínűleg a klímaváltozás miatt nyílhatott meg.

A Siberian Times Julian Murtont, a Sussexi Egyetem professzorát és az expedíció vezetőjét idézve azt írta, hogy a kráter alján legalább kétszázezer éves a talaj – jó nyolcvanezer évvel öregebb, mint korábban gondolták. A kráter évente tizennyolc méterrel nő, a perem környékén gyakoriak a földcsuszamlások.

A jelenséget a jeges talaj, a permafroszt olvadása okozza, amely Murton szerint jóval gyorsabban zajlik, mint bármely hasonló geológiai folyamat az elmúlt tízezer évben.

A tudós hangsúlyozta: további kutatásokra lesz szükség, hogy a lehető legrészletesebben feltárhassák a kráter keletkezésének körülményeit. Murton és csapata permafroszt-mintákat is gyűjtött, hogy jobban megismerhessék a környeztő területek geológiai sajátosságait és történetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik