Tudomány

Titokzatos óriás fütyül a Karib-tenger mélyén

Mintha egy óriási, rejtőzködő szörny adna kétségbeesett jeleket, amiket még a Földön kívül is érzékelni lehet.

Az óceán egy mély, sötét, titokzatos hely, ezért nem véletlen, hogy a tudósok, akik szeretik a rejtélyeket, rajonganak érte. Most éppen a Karib-tenger nyújt nekik némi kihívást azzal, hogy egy nagyon alacsony frekvenciájú hangot lehet hallani odalent, amit maga az emberi fül nem is érzékel. Ugyanakkor mégis annyira hatalmas, hogy, még a Föld gravitációs mezejében is hullámokat gerjeszt. Ez így már elég titokzatos, ugye?

A Liverpooli Egyetem kutatócsoportja egy olyan kutatás során bukkant rá a hangra, mely 2 754 000 négyzetkilométeres területet érintett, és alapvetően a Golf-áramlathoz kapcsolódó dinamikus tengeri áramlatok vizsgálata volt a feladata, ám valami mást is találtak. A Geophysical Research Letters című szaklapban azt írják, hogy a műszereik valami olyasmit rögzítettek mintha egy füttyszó hangzana odalent, és kezdetben nem volt világos, hogy valami élő adja-e ki, vagy más, természetes folyamat nyomán alakul ki a hang.

Figyelembe véve a tengerszintet, és a fenékre nehezedő nyomást, valamint a frekvenciát és az egyéb regionális tényezőket, illetve a műholdakkal mért minimális gravitációs változásokat, és ezeket az adatokat számítógépes környezetben vizsgálva az 1958-2013 közti időszakban, a tudósok arra jöttek rá, hogy nem tengeri szörnytől származik a hang. Sokkal inkább a nyugat felé mozgó nagy hullámok okozhatják, melyek kapcsolatba kerülnek a tengerfenékkel is, és olykor “visszapattannak”, így a medence keleti területén jelennek meg, mintha valamilyen féreglyukon ugrottak volna át.

Idővel ezek a lassú hullámok kölcsönhatásba lépnek egymással, és így felerősödnek, aminek az eredménye, hogy 120 naponta olyan hanghullámok jönnek létre, mintha valaki énekelne, vagy fütyülne, bár sok oktávval az emberi fül érzékelési képességei alatt. A hatalmas mennyiségű víz mozgása pedig képes arra, hogy megváltoztassa a helyi gravitációs mezőt, ami a Föld atmoszférájának felső részében is érezhető. Mindössze ennyiről van tehát szó, és nem egy óriási tengermélyi szörnyetegről, hanem hatalmas hullámokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik