Tudomány

Van élet a halál után – legalábbis néhány gén számára

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 13:41

A gének az élet során elengedhetetlen feladatokat látnak el, így a test regenerációjáért is felelősek. Úgy tűnik, akad köztük olyan, amely a halál után sem adja fel a küzdelmet.
Korábban a témában:

Vajon van-e élet a halál után? Nos, egy új állatkísérlet igennel válaszol a kérdésre, igaz, némiképp illúzióromboló módon. A szakértők szerint ugyanis a földi pályafutás befejezésével csak bizonyos gének maradnak mozgásban, igaz, ezek akár 48 órás “túlórát” is elvállalnak.

A Washningtoni Egyetem szakértői zebrahalak és egerek mRNS szintjét vizsgálták a pusztulás utáni, illetve az az előtti állapotban. Azt találták, hogy bár a mRNS-szint a halál beálltával teljesen lecsökkent, 548 zebrahal-, illetve 515 egérgén még azt követően is mutat aktivitást, egyes elemek akár további két napig működhetnek még. Az érintett gének többek közt a magzati fejlődéssel, a stresszel és a rákos megbetegedésekkel állhatnak kapcsolatban.

Az, hogy miért épp ezek maradnak aktívak, még kérdéses.

Könnyen elképzelhetők, hogy a gének egy fiziológiai folyamat miatt dolgoznak tovább, melynek célja a test meggyógyítása, vagy éppen felélesztése súlyos sérülés esetén. Egyes sejteknek a halál után is lehet elég energiája, hogy beindítsanak olyan géneket, melyek a gyulladást szabályozzák. A jelenség egészséges állapotban is lejátszódik, így nem lehetetlen, hogy egy élettelen test esetében is megtörténjen.

Bár a kutatást állatokon végezték, valószínűsíthető, hogy az eredmények az embereknél is hasonlóan alakulnának. A felfedezésnek így lehet gyakorlati haszna is szervátültetéseknél, illetve a halál beálltának precízebb meghatározásánál.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.