Tudomány

Van élet a halál után – legalábbis néhány gén számára

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 13:41

A gének az élet során elengedhetetlen feladatokat látnak el, így a test regenerációjáért is felelősek. Úgy tűnik, akad köztük olyan, amely a halál után sem adja fel a küzdelmet.
Korábban a témában:

Vajon van-e élet a halál után? Nos, egy új állatkísérlet igennel válaszol a kérdésre, igaz, némiképp illúzióromboló módon. A szakértők szerint ugyanis a földi pályafutás befejezésével csak bizonyos gének maradnak mozgásban, igaz, ezek akár 48 órás “túlórát” is elvállalnak.

A Washningtoni Egyetem szakértői zebrahalak és egerek mRNS szintjét vizsgálták a pusztulás utáni, illetve az az előtti állapotban. Azt találták, hogy bár a mRNS-szint a halál beálltával teljesen lecsökkent, 548 zebrahal-, illetve 515 egérgén még azt követően is mutat aktivitást, egyes elemek akár további két napig működhetnek még. Az érintett gének többek közt a magzati fejlődéssel, a stresszel és a rákos megbetegedésekkel állhatnak kapcsolatban.

Az, hogy miért épp ezek maradnak aktívak, még kérdéses.

Könnyen elképzelhetők, hogy a gének egy fiziológiai folyamat miatt dolgoznak tovább, melynek célja a test meggyógyítása, vagy éppen felélesztése súlyos sérülés esetén. Egyes sejteknek a halál után is lehet elég energiája, hogy beindítsanak olyan géneket, melyek a gyulladást szabályozzák. A jelenség egészséges állapotban is lejátszódik, így nem lehetetlen, hogy egy élettelen test esetében is megtörténjen.

Bár a kutatást állatokon végezték, valószínűsíthető, hogy az eredmények az embereknél is hasonlóan alakulnának. A felfedezésnek így lehet gyakorlati haszna is szervátültetéseknél, illetve a halál beálltának precízebb meghatározásánál.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.