Tudomány

Sci-fi vonat száguldhat Oroszországban

Az oroszok nagyban gondolkodnak, kérdés csak az, hogy mi lesz az egészből?

Habár Oroszországban most nem megy minden olyan olajozottan, de a nagy gondolatok nem kerülnek pénzbe, úgyhogy éppen azon törik a fejüket, hogy egy igazi szupervasutat kellene készíteni, ami 1200 km/h-val száguldhatna a nagy orosz anyaföldön.

Ennek örömére a honi Summa Group egy megállapodást írt alá kedden a Los Angelesben tanyázó Hyperloop One-nal, hogy közösen fejlesszék ki a futurisztikus, nagy sebességű utazást lehetővé tevő vonatot. “A Hyperloop drámaian változtathatná meg a Moszkvában és körzetében élő 16 millió ember életét, a maihoz képest töredékére csökketnve az ingázás időtartamát”, mondta Shervin Pishevar, a Hyperloop One társalapítója.

A Hyperloop-vasút lényege, hogy egy légmentes csőben mágneses lebegéssel száguld a szerelvény, ami így a súrlódás leküzdésével akár az előbb említett 1200 km/h-val is hasíthat. Azt azonban még nem tudni, hogy ez az egész projekt mennyibe fog kerülni, csak az ismert, hogy az elmúlt hónapban a Hyperloop One vezérigazgatója azt mondta, valamikor 2019-2021 környékén indulhat az üzem.

Jelenleg a világban nincs ilyen vasút, és elég sokan vannak, akik szkeptikusak a dologgal kapcsolatban, ugyanakkor tanulmány szintjén felbukkant már Finnország, Svédország, Hollandia, Svájc, Dubaj, Los Angeles, és az Egyesült Királyság esetében is. De ha valahol, akkor Oroszországban valószínűleg nem számít majd a pénz, ha tényleg szeretnének valami hasonlót, aztán ha esetleg támadják őket, akkor meghosszabbítják Kínáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik