Tudomány

Rejtélyes baktérium szedi áldozatait az Egyesült Államokban

Új betegség ütötte fel fejét télen az Egyesült Államokban. A kórokozót viszonylag régóta ismeri a tudomány, eddig azonban még nem volt vele gond.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb galibát okoz egy rejtélyes betegség. A kór kiváltó oka az Elizabethkingia anopheles nevű baktérium, amely gyakran található meg a talajban és a vízben. Korábban a faj nem okozott problémát, most viszont három államban is pusztít. A betegség sokszor halálos kimenetelű, így igen sürgető lett, hogy minél hamarabb megtalálják a gyógymódot.

A wisconsini közegészségügyi hatóságok január elején számoltak be a járvány kitöréséről a U.S. Centers for Disease Controll and Prevention (CDC) állami, járványügyi hatóságnak. Akkor hat ember betegedett meg, a tünetek közé a láz, légzési nehézségek, illetve cellulitis tartozott. A járvány immár 63 embert érint Wisconsinban, egyet Illinois-ban, és további egyet Michiganben. A fertőzöttek többsége 65 év feletti, a betegség eddig 30 százalékban halálos kimenetelű.

A CDC által megbízott kutatócsoport eddig nem találta meg az E. anopheles terjedésének okát, ahogy azt sem, hogy hogyan válhatott az egykor viszonylag ártalmatlannak számító baktérium ilyen végzetessé.

A tudósok 2011-ben megtalálták a kórokozót egy szúnyog emésztőrendszerében, ennek ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy a betegség hordozói a rovarok lennének – a járvány ugyanis télen tört ki az egyébként igen hideg Wisconsinban. Bár a baktérium több ázsiai és afrikai egészségügyi létesítményben is megjelent, az Egyesült Államokban a többség nem kórházban kapta el a fertőzést.

Június közepén, egy nagyszabású amerikai egészségügyi konferencián a szakértők továbbra sem tudtak magyarázatot adni a jelenségre. Igaz ugyan, hogy a betegség eddig viszonylag kevés embert érint, a kiváltó okot övező rejtély valamint a magas halálozási arány eléggé aggasztó.

(Via: Science News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik