Tudomány

Feltalálták a light, mégis finom csokit

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 22. 16:02

Ennek a felfedezésnek még Willy Wonka is tapsikolna. Bár ő tulajdonképpen mindennek tapsikolt.

A csoki finom. A csoki hizlal. Sajnos ez a két állítás egyszerre igaz, főleg akkor, ha képtelenek vagyunk mértékletességet tartani, és úgy toljuk befelé a finomságokat, hogy közben meg sem mozdulunk egész nap. Ezen akkor sem segíthetne semmi, ha a csokik feleennyire hizlalnának, de azért a tudomány valamelyest enyhíthet a hétköznapi bűnbeesések következményein.

Okos emberek arra jöttek rá, hogy elektromos mezők okos felhasználásának segítségével a csokik kicsit könnyebbé válhatnak, bár ez még messze nem teszi egészséges étellé, de komoly kalóriacsökkenéshez vezethet. A csokoládéban hízáshoz vezető zsír megléte nem az ízzel van összefüggésben, sokkal inkább a gyártási folyamatok megkönnyítése miatt kell beletenni. Nélküle a csövekben nagyon nehezen mozogna a massza, és a tömegtermelés megnehezülne, éppen ezért van az, hogy a csökkentett zsírtartalmú csokik nem igazán váltak be.

“A legtöbb csokoládéra az emberek szilárd anyagként gondolnak, holott készítés közben valójában folyadék jellegűek, és csak a csomagolás előtt kerülnek abba az állapotba, ahogyan aztán a boltok polcairól leemeljük őket”, mondja Rongija Tao, a Temple University (Pennsylvania) professzora, aki szerint van megoldás. Úgy véli, ha az áramlás irányában 1600 volt/centiméter elektromos mezőt helyezünk el, akkor ez csökkenti a csokifolyam viszkozitását, viszont növeli a sűrűségét, így pedig lényegesen kevesebb zsír kell bele.

Ahhoz, hogy a csoki ne akadjon el a csövekben, legalább 36 százaléknyi zsírra van szükség, ám az elektromos mező segítségével akár 10 százalékra, vagy talán még kevesebbre is csökkenthető ez a mennyiség, miközben az íze ugyanolyan marad, mint korábban, és a feldolgozhatóság sem szenved csorbát. Ha valaminek, akkor ennek valóban tudományos jelentősége van!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MUNICH/GERMANY - JANUARY 19: Niall Ferguson (Harvard University) gestures speaking on the podium during the DLD16 (Digital-Life-Design) Conference at the HVB Forum on January 19, 2016 in Munich, Germany. DLD is a global network of innovation, digitization, science and culture, which connects business, creative and social leaders, opinion formers and influencers for crossover conversation and inspiration. (Photo: picture alliance / Jan Haas)/picture alliance
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.