Tudomány

Drámai mentőakció zajlik a Déli-sarkon

Ha azt gondolta, a Földön már nincsenek olyan izgalmas mentőexpedíciók, mint ami Matt Damonért ment a filmbeli Marsra, téved.

Amikor valaki megbetegedik a munkahelyén, hazamegy. Ha az eset súlyosabb, küldenek érte egy mentőt és kórházba viszik. Viszont amikor a páciens a Föld legeldugottabb, legtávolabbi és egyben legnehezebben megközelíthető helyén dolgozik, igazi dráma lehet a dologból – egy ilyen zajlik épp most a bolygónk leghidegebb kontinensén.

A Déli-sarkvidék egyik kutatóbázisán ugyanis megbetegedett egy kutató: ugyan állapotáról nem adtak ki pontos jelentést, de annyit tudni lehet, hogy súlyos, ezért azonnali kórházi kezelésre lenne szüksége. Az egyébként is mindentől messze eső állomáson azonban a lehető legrosszabbkor következett be ilyesmi. Az évnek ebben a szakaszában ugyanis arrafelé -60 fok az átlaghőmérséklet, áthatolhatatlan a sötét, és ehhez jönnek a hóval és jéggel teli viharok. Nagyjából minden ide merészkedő tisztában van vele, hogy

februártól októberig gyakorlatilag el vannak vágva a világ többi részétől.

Kanadából most épp két olyan repülő tart a bázis felé, amelyek a világon egyedül képesek ilyen extrém hőmérsékleti körülmények között is repülni: a Twin Otter típusú gépeknek viszont még így is kifejezetten rizikós lesz az útjuk, mivel csak -65 fokig garantált az üzemképességük (ennél hidegebb környezetben egyrészt az irányváltáshoz szükséges hidraulikus berendezések is beragadhatnak, de gond lehet az üzemanyagellátással és az elektronikával is). A fent említett helyi mínusz hatvan viszont csak az átlag, a bázis környékén jóval hidegebb is lehet.

A két gép közül csak az egyik merészkedik be az út utolsó, antarktiszi szakaszára, míg a másik tartalékként várakozik, ha az elsővel valami történne. A körülbelül 2400 kilométeres szakaszra tegnap indult el az első gép a Dél-Amerika legdélebbi csücskén található Brit Állomásról. Azért reményre van ok, hiszen 2001-ben és 2003-ban már szükség volt hasonló mentőakcióra a jeges földrészen, és mindkettőt sikerrel zárták – az első esetben azért is volt kritikus a helyzet, mert az állomás egyetlen orvosa kapott heveny vakbélgyulladást. Most 39-en tartózkodnak az érintett bázison, ahol leginkább fizikai jellegű kísérletekkel foglalkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik