Tudomány

Drámai mentőakció zajlik a Déli-sarkon

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 06. 22. 10:02

Ha azt gondolta, a Földön már nincsenek olyan izgalmas mentőexpedíciók, mint ami Matt Damonért ment a filmbeli Marsra, téved.

Amikor valaki megbetegedik a munkahelyén, hazamegy. Ha az eset súlyosabb, küldenek érte egy mentőt és kórházba viszik. Viszont amikor a páciens a Föld legeldugottabb, legtávolabbi és egyben legnehezebben megközelíthető helyén dolgozik, igazi dráma lehet a dologból – egy ilyen zajlik épp most a bolygónk leghidegebb kontinensén.

A Déli-sarkvidék egyik kutatóbázisán ugyanis megbetegedett egy kutató: ugyan állapotáról nem adtak ki pontos jelentést, de annyit tudni lehet, hogy súlyos, ezért azonnali kórházi kezelésre lenne szüksége. Az egyébként is mindentől messze eső állomáson azonban a lehető legrosszabbkor következett be ilyesmi. Az évnek ebben a szakaszában ugyanis arrafelé -60 fok az átlaghőmérséklet, áthatolhatatlan a sötét, és ehhez jönnek a hóval és jéggel teli viharok. Nagyjából minden ide merészkedő tisztában van vele, hogy

februártól októberig gyakorlatilag el vannak vágva a világ többi részétől.

Kanadából most épp két olyan repülő tart a bázis felé, amelyek a világon egyedül képesek ilyen extrém hőmérsékleti körülmények között is repülni: a Twin Otter típusú gépeknek viszont még így is kifejezetten rizikós lesz az útjuk, mivel csak -65 fokig garantált az üzemképességük (ennél hidegebb környezetben egyrészt az irányváltáshoz szükséges hidraulikus berendezések is beragadhatnak, de gond lehet az üzemanyagellátással és az elektronikával is). A fent említett helyi mínusz hatvan viszont csak az átlag, a bázis környékén jóval hidegebb is lehet.

A két gép közül csak az egyik merészkedik be az út utolsó, antarktiszi szakaszára, míg a másik tartalékként várakozik, ha az elsővel valami történne. A körülbelül 2400 kilométeres szakaszra tegnap indult el az első gép a Dél-Amerika legdélebbi csücskén található Brit Állomásról. Azért reményre van ok, hiszen 2001-ben és 2003-ban már szükség volt hasonló mentőakcióra a jeges földrészen, és mindkettőt sikerrel zárták – az első esetben azért is volt kritikus a helyzet, mert az állomás egyetlen orvosa kapott heveny vakbélgyulladást. Most 39-en tartózkodnak az érintett bázison, ahol leginkább fizikai jellegű kísérletekkel foglalkoznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.