Tudomány

A Föld legmélyebb pontját is mérgezi az ember

Megdöbbentő, de 10 000 méteres mélységben nagyobb mennyiségű szennyezőanyag gyűlik össze az állatokban, mint a part menti vizekben. Hajrá, emberiség!

Azt hihetnénk, hogy az ember szennyező tevékenysége a 10 000 méteres mélységbe nem jut el, de sajnos nem így van. Sőt, igazából a kutatók pont arra jutottak, hogy a mérgező vegyi anyagok a Föld legmélyebb pontjain élő tengeri élőlényekben nagyobb mértékben találhatóak meg, mint partközeli társaikban.

“Gyakran gondoljuk, hogy a mélytengeri árkok az ember által távoli és érintetlen területek”, mondta Alan Jamieson, az Aberdeeni Egyetem mélytengeri kutatója. Ő és munkatársai megállapították, hogy az emberi tevékenységnek köszönhető szennyező anyagok nagy mennyiségben találhatóak meg a mélytengeri árkokban élő Amphipoda rákokban. “Nagyon meglepő, hogy a szennyező anyagok ilyen magas koncentrációban találhatóak meg az óceán mélyén”, erősítette meg Jeffrey Drazen, a Hawaii Egyetem tengeri ökológusa. A megdöbbentő eredményekről június 8-án számoltak be Sanghajban, de írott publikációja még nincs a kutatásnak. Azt azonban lehet tudni, hogy a korábbi kutatások alapján a 2000 méteres mélységben élő szervezetekben kisebb koncentrációjú szennyező anyagot lehetett kimutatni. Éppen ezért meglepő, hogy a Mariana-árokban és a Kermadec-árokban 7000 és 10 000 méter közti mélységben más eredmények mutatkoznak.

amphipoda

Azt is lehet tudni, hogy az odalent élő Amphipoda rákokban megtalálhatóak például a poliklórozott bifenilek (PCB), melyek a műanyaggyártásban és a nyálkásodásgátlásban használatosak. Utóbbinál általában a hajótestek kagylósodását akadályozzák. A PCB mellett PBDE (polibrómozott difenil-éter) is található az állatokban, mely égésgátlóként használt, és mindkét vegyület abba a kategóriába tartozik, ami a szénalapú vegyületekben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagként ismert. A PCB-t rákkeltő mivolta miatt számos országban betiltották, míg a PBDE csak mostanában kerül kivezetésre, de előszeretettel alkalmazzák állatkísérletekben, egyebekben pedig megzavarja a hormonrendszert és az idegi fejlődést.

A PCB a Mariana-árokban különösen magas, tizenötször nagyobb a koncentrációja, mint a Kermadecben, ugyanakkor utóbbiban meg a PBDE nagyobb ötször, mint a Marianában. Ez sokkal több, mint amit Új-Zéland parti vizeiben mértek. Mindebből az derül ki, hogy hiába a hatalmas mélység, a Földön minden kölcsönhatásban van mindennel, és a tengeri körforgás részeként a szennyező anyagok is eljutnak bárhová. Ez pedig azt jelenti, hogy az a sok mocsok, ami az emberi tevékenység során a vízbe, és annak egészen mély régióiba jut, idővel visszakerül hozzánk, és szépen felzabáljuk az egészet. De valójában meg is érdemeljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik