Tudomány

Megvan, hogy száradt ki a Vénusz

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 06. 21. 21:49

A Vénusz vize fogta magát, és nem jutott vissza a felszínre. De vajon miért?

A Vénusz nagyjából négymilliárd éves történelme folyamán olyan is volt, hogy a felszínének egy részét víz borította, ám a bolygó, melyet olykor a Föld ikertestvérének is neveznek, az idők folyamán olyan száraz lett, mint Bihari Mihály, Kósa Ferenc, Pozsgay Imre: Mi történt velünk – Magyarországi sorskérdések 1987-2014. című könyve. De természetesen erre is van magyarázat.

A korábbi kutatások azt derítették ki, hogy a Vénusz atmoszférája 10.000-100.000-szer szárazabb, mint a Földé, ám egy új vizsgálat szerint, mely a Geophysical Research Letterben jelent meg, már az is sejthető, hogy mindez miért alakult így. A válasz: az elektromos szél miatt egyszerűen eltűnt a víz. A tudósok szerint az atmoszférával rendelkező égitestek mindegyike rendelkezik elektromos mezővel, mely a légkör magasabb rétegeiből képes a molekulákat az űrbe lökni, méghozzá a gravitáció ellenére.

A European Space Agency szerint a Vénusz elektromos mezeje lényegesen erősebb, mint a Földé, így ennek köszönhetően a légkör magasabb rétegeibe párolgó vízmolekulákat egyszerűen kilökte az űrbe. Tehát az elektromos szél, amiről korábban azt gondolták, hogy csak egy apró kis része a bolygó működésének, valójában egy nagy szörny, ami szó szerint kiszívta a Vénusz vizét, állítja Glyn Collinson, a tanulmány társszerzője. Azt azonban ő sem tudja, hogy ez az elektromos szél miért sokkal erősebb, mint a Földön, de úgy gondolja, hogy amiatt, mert a bolygó közelebb van a Naphoz, és az ultraibolya sugárzás is kétszer olyan erős.

Mindez igaz lehet a Mars esetében is, ahol már egy ideje szintén azt gyanítják, hogy az elektromos szél okozhatja a bolygó vizének és atmoszférájának eltűnését, illetve megváltozását, és ezt kutatja a NASA MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) űrhajó is.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.