Tudomány

Több mint hárommilliárd évet kaphatna a Naptól az emberiség

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 06. 21. 16:30

Korábban a témában:

Az emberiség még nem képes rá, hogy a Napot  – a Földhöz hasonlóan – kiszipolyozza, tönkre tegye, elpusztítsa. Majd kései utódaink talán… Ettől függetlenül létezik a Nap napja, ami földi problémákra, egészen pontosan a napenergia hasznosításának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Forró és óriási

Bár idén június 20-án volt a nyári napforduló, de gyakran 21-ére esik, ezért ez a Nap napja. Összeszedtünk néhány érdekességet csillagunkról.

Ugye az egyértelmű, hogy az élethez szükséges energia a Napból származik. Sugárzásának tízmilliárdod része éri el a Földet, és ennek is csak a fele jut el a felszínre.

Ám ez önmagában a bolygó egészét tekintve egyetlen óra alatt annyi energiát jelent, amennyit az emberiség egy egész évi szükséglete.

Földünk ellipszis alakban kering a Nap körül, átlagosan 150 millió kilométernyi távolságban, amit a napsugarak körülbelül nyolc perc alatt tesznek meg.

Csillagunk méretre és tömegre is átlagosnak mondható a csillagok között, se nem kicsi, se nem nagy. A mi fogalmaink szerint viszont valóságos óriás. Átmérője 110-szer nagyobb a Föld átmérőjénél, tömege pedig bolygónkénak a 330 ezerszerese.

Felszínének hőmérséklete 6000 Celsius-fok körüli a forróság, a magjában elképzelhetetlenül magas, körülbelül 15 millió Celsius-fok uralkodik.

Életet ad és vesz el

Ilyenkor nyáron a hőség és az UV-sugárzás, és annak rákkeltő hatása miatt beszélünk sokat a Napról. De nélküle életben sem maradnánk. Az UV-sugarakat hullámhossz alapján három kategóriába soroljuk. Az UVA gyakorlatilag akadálytalanul jut a földfelszínre, hozzájárul a bőr öregedéséhez, a ráncok kialakulásához és daganatokat okozhat.

A bőrrák kialakulásáért leginkább az UVB felelős, napégést okoz, de segíti a bőrt a létfontosságú D-vitamin előállításában. Az UVB sugárzás nagy részér a felső légkör elnyeli. Az UVC sugárzás elpusztítaná a földi életet, de szerencsére nem ér el minket, a magaslégköri ózon kiszűri.

Ha az UV-sugárzás káros hatásait nézzük, az emberiség másfél millió életévet veszít miatta. A másik oldalról viszont 3,3 milliárdot nyerhetne, ha mértékletesen tudna “napozni”, ezáltal optimálisan részesülni a napfény áldásos hatásaiból.

A kulcsszó a D-vitamin. Miután ezt szervezetünk állítja elő az UV-sugarak hatására, az otthon-autó-munkahely-autó-otthon napi körforgás könnyen hiánybetegséghez vezet. A teljesség igénye nélkül: csontritkulás és -lágyulás, depressziós, skizofrén tünetek súlyosbodása, autoimmun és számos tüdőbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, izomgyengeség és a rák több fajtája.

Ezek a sokszor halálos kimenetelű megbetegedések felelősek azért, hogy az emberiség összesen 3,3 milliárd életévet veszít a D-vitaminhiány miatt, mert nem éri elegendő napfény. Ha így nézzük, az UV-sugárzás sokkal inkább áldás, mint átok, persze az igazi az a bizonyos arany középút lenne, ami mind a másfél, mind a 3,3 milliárd évet nullázná…

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.