Tudomány

Már a kanyarban van Kína saját GPS hálózata

Kína is csatlakozna a nagy műholdas közösséghez, ezzel pedig létrejöhetne a globális lefedettség. Néhányan azért félnek egy kicsit.

Kína nem egy olyan ország, aminek nincs mindenből sajátja, így azon sem lepődhetünk meg, hogy saját GPS hálózatot szeretne, melynek mérföldköve, hogy egy Long March 3C rakétával a BeiDou Műholdas Rendszer huszonharmadik szatellitje is az űrbe jutott. Ennek minden egyes tagja újabb lépés a teljes üzembeálláshoz, és ahhoz, hogy olyan rendszer formálódjon, amivel eddig csak az Egyesült Államok rendelkezik, és talán Oroszország fog. A Wired szerint mindez a navigáció új aranykorát jelenti… vagy éppen világháborúhoz vezethet.

Amennyiben a kínaiak rendszere teljes lesz, úgy az USA (GPS), Oroszország (GLONASS) és az Európai Unió (Galileo) rendszerével egyesülve létrejöhet egy valóban globális rendszer, és bár a műholdak eltérő pályán és magasságban mozognak, mégis megvalósulhat a teljes Földet lefedő helymeghatározás, mégpedig méternyi pontossággal. Hiszen a több műhold nagyobb precizitást jelent, ami a legtöbb modern technológiát használó, helyváltoztatásra kitalált eszköz esetében fontos szempont. A modern világgazdaság egyik fontos működési feltétele, hogy mindig tudni lehessen, mi hol van a háromdimenziós térben.

satellite

Fontos megemlíteni, hogy az USA és Kína a GPS-BeiDou átjárhatóságon már dolgozik egy ideje olyan területeken, mint például a légiközlekedés, amiről azt mondja Tom Langenstein, a Stanford Center ügyvezetője, hogy a két ország közti együttműködés nagyon szép és jó dolog. Főleg azért, mert a kínaiaknak voltak problémáik a jelstruktúrával, amit aztán a Stanford kutatói gyorsan orvosoltak.

De a BeiDou műholdak nemzetközi használata valójában Kínának saját érdeke is, hiszen a GPS igen komoly szerepet játszott az amerikai gazdaságban az elmúlt húsz évben, tehát jó eséllyel segíti majd az ázsiai országot is. “Kína is hasonlót szeretne, de ha félni akarunk ettől, akkor megtehetjük. Ám Kína a világ második legnagyobb gazdasági tényezője, és egyre növekszik. Nem sokkal jobb hát velük együtt dolgozni, mint ellenük harcolni?”, teszi fel a kérdést Langenstein, és tulajdonképpen igaza van. Ezzel szemben John Pike katonai elemző szerint ez az egész csak arra megy ki, hogy a kínaiak olyan rendszert juttassanak az űrbe, amivel aztán porrá hamvasztanak bárkit, aki ferde szemmel néz rájuk. Szerinte az ázsiaiaknak világhatalmi ambícióik vannak, és csak az a szerencse, hogy bár rendelkeznek szuperfegyverekkel, a katonai állományuk, nincs meg hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik