Tudomány

Rövidebb ideig élnek a madarak a városokban

A szmogos, szürke, egyhangú és stresszes városi élet sok emberre nincs jó hatással. A széncinegékre gondolva viszont nincs jogunk panaszkodni.

A svédországi Lund Egyetem szakemberei új kutatásukban városi szülők fiókáit hasonlították össze vidékiekkel. A tudósok vérmintát vettek az állatoktól, majd laboratóriumban elemezték telomerjeik hosszát. A DNS-szál végén található ismétlődő szakasznak fontos funkciói vannak.

Az emlősöknél ezek a telomerek a kromoszómák lezárásával olyanok, mint a cipőfűzőt védő műanyagburkolatok – nem csak elhelyezkedésükben, de feladatukban is. A szakaszok megóvják a DNS-t az összetapadástól, illetve a sejtosztódás során fellépő rövidülés káros hatásaitól.

Az egészséges osztódásnál ugyanis a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül. Ha teljesen eltűnik, a kopás immár a géneket is érinti, így sérült másolatok jönnek létre. A tudomány mai álláspontja szerint ez a folyamat lehet az oka az öregedésnek – tehát a szakaszok hossza komoly hatással van a várható élettartamra.

A széncinegékhez visszatérve, a kutatók azt találták, hogy a városi környezetben kifejlődött madarak telomerszakasza átlagosan jóval rövidebb. Kikelési helytől függetlenül az urbánus világban növekedő fiókák teloméra régiója 11 százalékkal kisebb, mint vidéki társaiké.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a jelenség az emberekhez hasonlóan hatással van-e az élethosszra. A 11 százalék nem hatalmas különbség, ettől függetlenül lehet érzékelhető káros eredménye. A kutatók azt sem értik, hogy mi lehet a mérhető eltérés oka. A legvalószínűbb az, hogy a stressz és a szennyezés áll a háttérben.

Korábban a széncinegék egyik rokonánál, egy barbadosi pintyfajnál sikerült bebizonyítani, hogy a városi madarak okosabbak a vidékieknél. Ezek alapján úgy tűnik, a szárnyasoknak komoly mérlegelni valójuk van, így a tudás és az egészség közt választva kell otthont keresniük.

(Via: Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik