OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tudomány

A madarak agya az emlősökével is felveszi a versenyt

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 14:29

A madarak bonyolult és fejlett viselkedése évek óta ejti ámulatba a tudósokat. Főleg azért, mert az agyuk aránylag elég kicsi. Talán a legkülönösebbek a varjúfélék, melyek képesek eszközhasználatra, sőt, bizonyos fajok magukat is felismerik a tükörben. Ezeknek az állatoknak az agya átlagosan 15, míg egy csimpánzé 420 gramm - akkor mégis hogyan csinálják?
Korábban a témában:

Egy új kutatás most talán választ adhat a madarak találékonyságának kérdésére. Egy nemzetközi csoport 28 fajt tanulmányozott, és megdöbbenve tapasztalták, hogy

az állatok agya nagyjából kétszer annyi neuront tartalmaz, mint egy azonos nagyságú emlősagy.

A cseh, osztrák és brazil tudósokból álló csapat papagájok, énekesfajok és más madarak példányait boncolta. Céljuk az volt, hogy megbecsüljék az agyban található neuronok mennyiségét.

Az európai szarkát a tudomány az egyik legintelligensebb állatnak tartja. A faj egyedei képesek felismerni magukat a tükörben. Fotó: Wikipédia

A szakemberek azt is megfigyelték, hogy a nagyobb papagájok, valamint a varjúfélék elülső agyában egy igen speciális neuroncsoportosulás található. Az elképzelés szerint a több neuron jobb kognitív képességeket jelent, így a felfedezés rávilágíthat a madarak intelligenciájának okára. Könnyen elképzelhető az is, hogy ezen két madárcsoport akár az emlősöknél is jobb megismerőképességek birtokában van.

A vizsgálat nem csak a madarak viselkedésének megmagyarázása miatt fontos. A kutatás alátámasztja azt az elképzelést is, miszerint a különböző osztályok esetében nem feltétlenül térfogata és szerkezete teszi fejletté az agyat. Az, ha egy élőlény komplexen viselkedik, valószínűleg számtalan tényezőből eredeztethető.

Bár az eredmény hatalmas felfedezés lehet, a szakemberek leszögezték, hogy további vizsgálatokra van szükség a neuronszám és a kognitív képességek közti kapcsolat alátámasztására. Ez azt is jelenti, hogy más madárfajokat is bevonhatnak a kutatásba.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.