Tudomány

Ijesztő: szuperbaktériumot találtak Rióban

Számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is – közölték pénteken riói hírportálok.

A kutatók 2013 és 2014 szeptembere között vettek vízmintákat öt riói strandon, de csak most végeztek a minták elemzésével. Minden mintában megtalálták a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset.

A KPC jobbára kórházakban fordul elő szerte a világon. A szuperbaktérium jóformán nem reagál a gyógyszerekre, és például Ausztráliában sok száz fertőzést okozott, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult. A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly probléma elé állította az orvosokat az utóbbi évtizedben. A szuperbaktérium-fertőzés tüdőgyulladást és bronchitist okoz. A betegeknél nő a veszélye a tüdőtályog kialakulásának is.

A KPC génállományát egy évvel ezelőtt térképezték fel a melbourne-i egyetem kutatói, és ez segíthet a fertőzés és a szuperrezisztencia megelőzésében, illetve a kezelés hatékonyabbá tételében.

Brazil kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat legyengült embereknél.

A baktériumok mindenütt ott vannak, de szuperbaktériumok tengerben semmiképpen se fordulhatnak elő. Az, hogy megtalálták őket (a strandok környékén), komoly egészségügyi problémát jelent

– közölte Rafael Duarte, a riói egyetem kutatója, aki azt gyanítja, hogy a KPC a közeli kórházak által a tengerbe eresztett szennyező anyagokkal került a riói strandok vizébe.

Korábbi vizsgálatok során csak a riói Guanabara-öbölben, illetve az ugyancsak messze földön híres Flamengo és Botafogo strandokon találtak ilyen kórokozókat, és be is tiltották ott a fürdőzést. Ez azonban komoly aggodalmat váltott ki a sportvilágban, tekintettel arra, hogy a Guanabara-öbölben tartják meg az augusztusban rendezendő riói olimpia vitorlás versenyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik