Tudomány

Pohárban növesztettek csibét japán diákok

24.hu
24.hu

2016. 06. 10. 21:17

Egy megtermékenyített sejt, egy pohár, egy műanyag fólia és egy inkubátor. Ennyi kellett a csibe kikeltéséhez.
Korábban a témában:

Egy japán televíziós műsorban, a “Gatten”-ben középiskolások növesztettek házityúk magzatot. A dolog nem is igazán érdekes, amíg az ember meg nem tudja, hogy a kiscsibe nem egy tojásban, hanem egy üvegpohárban fejlődött ki.

A kísérlet egy korábbi tanulmányt vett alapul, amely azt mutatta be, hogy hogyan lehet “kikelteni” egy héjon kívüli embriót. Igaz, nem ez az első alkalom, hogy a gyakorlatban is sikerült megvalósítani az elképzelést – 2014-ben egy japán baromfikkal foglakozó tudományos társaság hozta össze a kísérletet. A tanulmányban azt írták le, hogy az embriót miként lehet kalciummal táplálni, hogyan kell biztosítani vízellátását, illetve miként kell levegőztetni a féligáteresztő műanyagfólián keresztül.

A videón nyomon követhető, hogy hogyan fejlődik a magzat az inkubációs időszakban. 72 óra elteltével már megfigyelhető a csibe szívdobogása, illetve a keringési rendszer alapjainak kialakulása is. A következő napokban az embrió egyre látványosabban formálódik, mígnem a 21. napra a csibe kikerül a Mátrixba illő inkubátorból. Normál körülmények közt is eddig tartana a kotlási idő.

Az efféle tyúktenyésztéshez azonban megtermékenyített sejtre van szükség, így az ember hiába próbálkozik, nem fog tudni otthon a piacon vásárolt tojásból kiscsibét növeszteni. Ettől függetlenül a kíséret igen érdekes – és egy kissé hátborzongató is.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.