Tudomány

Minden ráktípust legyőző vakcinával kísérleteznek Németországban

Ahogy sorra jelentik be a különböző csodagyógyszereket, egyre fontosabb az a kérdés, hogy létezhet-e olyan kúra, amely minden ráktípust gyógyít. Egyelőre az ötlet a "túl szép, hogy igaz legyen" kategóriába tartozik, azonban német kutatók egy csoportja most közelebb jutott a célhoz.

Sikerült egerek immunrendszerét rávenni arra, hogy megtámadják a rákos molekulákat, a  német Johannes Guttenberg Egyetem szakértőinek. A kísérletben használt anyag kis adagú dózisát ezután három emberen is kipróbálták.

Az alanyok jól reagáltak a vakcinára, enyhe influenza-szerű tüneteket produkáltak. Ez eltörpül a kemoterápia hatásaihoz képest. Ami ennél is érdekesebb: annak ellenére, hogy a páciensek olyan kis dózist kaptak, amely elméletileg nem is hathatott volna, sikerült stimulálni az immunrendszert, ami rákellenes előnnyel járt.

Eger(210x140).jpg (Array)
Fotó: Thinkstock

A kezelés az egyre többet kutatott immunterápia egyik változata, amely a test saját védekezésének beindításával próbálja felvenni a harcot a betegséggel. Jelen kísérlet során a szakemberek tumorból származó genetikai molekulákat, RNS darabokat ültettek nanoméretű zsírrészecskékbe, melyeket azután egerek szervezetébe fecskendeztek.

Miután az anyag bekerült, a szervezet felismerte azt, ez stimulált egy bizonyos kötött fehérvérsejt-típust, a dendritikus sejteket, amelyek aktiválták a rák elpusztítására alkalmas T-limfocitákat.

Az eredmények igen meggyőzőek. Azok az egerek, amelyek súlyos tüdőrák-adagot kaptak, az oltás után 20 nappal teljesen meggyógyultak.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Mivel az RNS minták kinyerése viszonylag egyszerű, a kutatók szerint nincs akadálya, hogy más rákos megbetegedések kezeléséhez is elkészüljön a vakcina. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak azért, mert az eljárás használ az egereknél, az emberek esetében nem garantált a siker.

Ennek ellenére a betegeken végzett tesztek biztatóak. A három alany közül az egyiknél enyhe tumorcsökkenést, míg egy másik, korábban műtéti úton kezelt páciens esetében 7 hónapig tartó rákmentességet tapasztaltak. A harmadik betegnek, akinek nyolc darab bőrt és tüdőt is érintő tumorja volt, a kezelés után nem sokkal klinikailag stabillá vált az állapota.

Igazán meggyőző eredményhez azonban további kutatásokra lesz szükség, több alany és nagyobb dózisú anyag bevonásával.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik