Tudomány

Húsz évig nem volt magyar koronája Ferenc Józsefnek

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 06. 08. 18:00

Korábban a témában:

A szabadságharc vérbe fojtása után Magyarországnak nem volt királya, az országot viszont Ferenc József osztrák katonasága és hivatalnokserege tartotta megszállva. A német volt a hivatalos nyelv, a kormányzás rendeleti úton folyt, és az osztrák ipar-, valamint büntetőjog volt érvényben. A helyzet igen gyorsan az osztrák császár számára is “kellemetlenné” vált.

A német egység kérdése és az itáliai vereségek miatt Ferenc Józsefnek igen nagy szüksége lett volna a passzív ellenállásba menekült magyarok támogatására, az ország erőforrásaira. Már 1852-ben megpróbált közeledni, ám akkori körútja kudarcba, érdektelenségbe fulladt. A következő, 1857-es látogatása már sikeresebb volt, nem kis mértékben a magyarok rokonszenvét bíró Erzsébet királyné személyének köszönhetően.

De a magyar politikusok jól érezték, hogy az uralkodó szorult helyzetét kihasználva engedményeket csikarhatnak ki, ezért a nagy békülés még váratott magára.

Kiegyezés, koronázás

Az 1860-as év tárgyalásokkal, közigazgatási átszervezéssel, kegyelmezésekkel telt, a következő év elejétől pedig visszaállították a forradalom előtti kormányhatóságokat, a magyar nyelv használatát, és összehívták az országgyűlést – írja Klettner Csilla az Archívnet.hu-n.

Létrejött a kiegyezés néven ismert kompromisszum, megszületett az Osztrák-Magyar Monarchia. A folyamat ünnepélyes “csúcspontja” pedig, amikor 1867. június 8-án Ferenc József fejére került a magyar Szent Korona.

A koronázási menet reggel hét órakor indult a királyi palotából, hogy a Szent György tér – Vár utca – Dísz tér útvonalon eljusson a Mátyás-templomba. Itt a király esküt tett az “igazság és a béke” fenntartására, ezután a hercegprímás szent olajjal kente fel, majd felöltötte Szent István palástját. Átvette István pallosát, amellyel keresztvágást tett, és felhangzott a katonaság sortüze.

 Ő felsége (…) letérdel a legfelsőbb oltárlépcső-fokra s most teszik fel fejére az ország koronáját Andrássy gróf miniszterelnök és a hercegprímás.

A jogart Ferenc József jobb, az országalmát bal kezébe adták, és felvezették a trónra: „Egy Andrássy gróf miniszterelnök által adott jelre s háromszoros „éljen” kiáltására, melyet a nép ismétel”, a katonaság újra sortüzet adott, miközben Buda és Pest harangjai folyamatosan zúgtak – idézi a 21 oldalas szertartásrendet Klettner Csilla.

Ferenc József koronázása (Wikipedia)

Vágás Szent István kardjával

Ekkor kezdődött Erzsébet királyné koronázása ugyanúgy a felkenésével, majd a veszprémi püspök a főudvarmestertől átvett úgynevezett házi koronát helyezte a királyné fejére. Ezt követően a Szent Koronát a hercegprímás – Andrássy miniszterelnök segédletével – Erzsébet „vállára tartja s onnan mindjárt elveszi ismét”.

A szentség vétele és a nagymise után – itt játszották Liszt Ferenc Koronázási miséjét – a király Pestre ment, ahol kelet felé fordulva, bal kezében feszülettel, jobb kezének három ujját feltartva elmondta esküjét. Újabb éljenzés és sortűz után a menet a mai Széchenyi István téren létrehozott koronázási dombhoz ment. Itt:

Ő Felsége a megfelelő helyen kiugrat a menetből s vágtatva lovagol fel a koronázási dombra, kivonja Szt. István kardját és megcsinálja a négy világtáj felé keresztalakban a négy vágás.

Innen Ferenc József a Lánchídon át a királyi palotába lovagolt, ahol lakosztályába vonult vissza, majd megkezdődött a fogadás.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.