Tudomány

A középkori töltött polip receptje igazi gourmet különlegességnek tűnik

Lugosi Péter
Lugosi Péter

2016. 05. 31. 16:44

"Ez egy hitvány, értéktelen hal - ezért főzd úgy, ahogy akarod!" áll a Liber de Coquina 14. századi szakácskönyvében. Bon appétit!
Korábban a témában:

A középkori szakácskönyvek rengetegféle ételt tartalmaztak. A korszak Széll Tamásai a szárnyasoktól a halakon át minden húst felhasználtak, csak hogy az uraságok kedvében járjanak. A sötét kor ínyencei a pávából és a sündisznóból is képesek voltak vacsorát készíteni, tapasztalataikat pedig sokszor le is jegyezték.

A receptek közül természetesen nem maradhatott ki a mára már igazi finomságnak számító tengeri lény, a polip sem. Az állat rengeteg vízben megtalálható volt, így a Földközi-tenger medencéjének mentén sok helyen fogyasztották is. Bár a polip napjainkban gourmet különlegességnek mondható, úgy tűnik, a korszakban kicsit másként tekintettek rá.

A 15. századi itáliai író, Bartolomeo Platina Az őszinte élvezetekről és az egészségről című művében a következőképp fogalmaz:

A polipot sok lábáról nevezték el. Kopoltyúit és farkát, amely párzás közben kétágú és csúcsos, lábakként és karokként használja. A polipok nagyon szeretik az illatokat, és kagylóhúst esznek. Mindent a házukba visznek, ahol leválasztják a héjat a vörös húsról. A polipok kis halakra vadásznak, melyek a kagylók körül úszkálnak. A főtt polipot borssal és aszatgyantával fűszerezd!

A 14. századi katalán szakácskönyv, a Sent Soví könyve viszont a következő, jóval összetettebb receptet ajánlja:

Ha polipot vagy tintahalat szeretnél tölteni, fogd a polipot és jól mosd meg, forrald fel, vágd le a karjait, és szedd ki a belsejét. A karokat vágd össze petrezselyemmel, mentával, majoránnával és más jó növényekkel. Ha a csáp nem elegendő, más halat is hozzádarabolhatsz. Add hozzá a legjobb fűszereket, amiket csak találsz. Ügyelj arra, hogy a polip jól meg legyen tisztítva. Tedd be a tölteléket, és adj hozzá mazsolát, leforrázott fokhagymát és sült hagymát. Ezután készíts mandulatejet a leves hozzáadásával, amelyben a hal főtt, majd tedd egy tálba vagy lábasba a polippal együtt. A tejbe tehetsz egy kis savanyúságot és jó fűszereket, a legjobbat, ami akad, valamint olajat. Főzd sütőben, vagy háromlábú állványon izzó parázs felett!

Az ember ilyen ínycsiklandó recepteket olvasgatva egyből kedvet kap, hogy a konyhába siessen Jamie Olivert játszani. De még mielőtt túlságosan is fellelkesednénk, érdemes megfontolni Platina ajánlását:

Bármilyen módszerrel is főzöd, azt fogod mondani, hogy rossz.

Jó étvágyat kívánunk!

(Via: Medievalists)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.