Tudomány

A középkori töltött polip receptje igazi gourmet különlegességnek tűnik

"Ez egy hitvány, értéktelen hal - ezért főzd úgy, ahogy akarod!" áll a Liber de Coquina 14. századi szakácskönyvében. Bon appétit!

A középkori szakácskönyvek rengetegféle ételt tartalmaztak. A korszak Széll Tamásai a szárnyasoktól a halakon át minden húst felhasználtak, csak hogy az uraságok kedvében járjanak. A sötét kor ínyencei a pávából és a sündisznóból is képesek voltak vacsorát készíteni, tapasztalataikat pedig sokszor le is jegyezték.

A receptek közül természetesen nem maradhatott ki a mára már igazi finomságnak számító tengeri lény, a polip sem. Az állat rengeteg vízben megtalálható volt, így a Földközi-tenger medencéjének mentén sok helyen fogyasztották is. Bár a polip napjainkban gourmet különlegességnek mondható, úgy tűnik, a korszakban kicsit másként tekintettek rá.

A 15. századi itáliai író, Bartolomeo Platina Az őszinte élvezetekről és az egészségről című művében a következőképp fogalmaz:

A polipot sok lábáról nevezték el. Kopoltyúit és farkát, amely párzás közben kétágú és csúcsos, lábakként és karokként használja. A polipok nagyon szeretik az illatokat, és kagylóhúst esznek. Mindent a házukba visznek, ahol leválasztják a héjat a vörös húsról. A polipok kis halakra vadásznak, melyek a kagylók körül úszkálnak. A főtt polipot borssal és aszatgyantával fűszerezd!

A 14. századi katalán szakácskönyv, a Sent Soví könyve viszont a következő, jóval összetettebb receptet ajánlja:

Ha polipot vagy tintahalat szeretnél tölteni, fogd a polipot és jól mosd meg, forrald fel, vágd le a karjait, és szedd ki a belsejét. A karokat vágd össze petrezselyemmel, mentával, majoránnával és más jó növényekkel. Ha a csáp nem elegendő, más halat is hozzádarabolhatsz. Add hozzá a legjobb fűszereket, amiket csak találsz. Ügyelj arra, hogy a polip jól meg legyen tisztítva. Tedd be a tölteléket, és adj hozzá mazsolát, leforrázott fokhagymát és sült hagymát. Ezután készíts mandulatejet a leves hozzáadásával, amelyben a hal főtt, majd tedd egy tálba vagy lábasba a polippal együtt. A tejbe tehetsz egy kis savanyúságot és jó fűszereket, a legjobbat, ami akad, valamint olajat. Főzd sütőben, vagy háromlábú állványon izzó parázs felett!

Az ember ilyen ínycsiklandó recepteket olvasgatva egyből kedvet kap, hogy a konyhába siessen Jamie Olivert játszani. De még mielőtt túlságosan is fellelkesednénk, érdemes megfontolni Platina ajánlását:

Bármilyen módszerrel is főzöd, azt fogod mondani, hogy rossz.

Jó étvágyat kívánunk!

(Via: Medievalists)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik