Tudomány

Kisgyerek a gorillaketrecben – ezért lövik ki az állatkerti állatokat

Ember és állat konfliktusából rendre utóbbi kerül ki vesztesen, bár ha ez nem így lenne, nyilván nem mi lennénk a bolygó abszolút “csúcsragadozói”. Kifejezetten dühítő viszont, ha az emberi felelőtlenség, vagy mondjuk ki, hülyeség miatt kell pusztulniuk. Főleg egy állatkertben.

Az utóbbi napokban két ilyen eset is történt, fejedelmi fajok egyedeit kellett kilőni: Chilében két oroszlánt, az USA-ban egy gorillát.

A dél-amerikai országban egy fiatal férfi akart úgy öngyilkos lenni, hogy oroszlánokkal tépeti szét magát, ezért mászott a nagymacskák közé. Az állatok ügyet sem vetettek rá, de addig hergelte őket, míg nekiestek, a gondozóknak pedig már nem volt más választásuk. Cincinnati államban szombaton egy hároméves kisfiú esett a 180 kilós ezüsthátú hím gorilla kifutójába, őt is megölték.

Veszélyes üzem, a felelőtlenség balesettel jár

Utóbbi veszélyeztetett faj, az “ezüsthátú” pedig a vezérhím, a faj megmentését szolgáló program ékes tagja, egy családban csak egy van belőle. Nyilván az emberéletnél nincs értékesebb, a baj az, hogy ezek nem balesetek voltak, hanem a hülyeség eredménye.

A modern állatkertek arra törekszenek, hogy rácsok nélkül, minél látványosabban, természetes környezetükben hozzák közel az állatokat a látogatókhoz.

Egy állatkert veszélyes üzem, és akkor is az volt, amikor még karnyi vastag rácsokat alkalmaztak – azokon keresztül is bárki bedughatta a karját az oroszlánhoz, ha épp elment az esze.

Az intézmény feladata megakadályozni az állat szökését, és megfelelő távolságra tartani tőle az embereket. De felelősség terheli a látogatókat is, hogy betartsák az alapvető szabályokat, és például ne jusson eszükbe bemászni egy kifutóba se – mondja a 24.hu-nak Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Nincs olyan akadály, amin képtelenség lenne valahogy átjutni.

A kifutók kialakításánál komoly kihívás minden egyes látogató bőrébe belebújni, és azt kutatni, hol okozhat balesetet a meggondolatlanság.

Ha van egy talpalatnyi vízszintes hely a mellvéden például, egész biztosan lesz egy apuka, aki oda fogja feltenni a gyerekét.

Nem tudjuk a részleteket, de feltehetően ez történt a hétvégén Cincinnatiben is, így pottyanhatott a gyerek a gorilla vizesárkába.

Végső esetben kerül elő a puska

Ilyenkor a személyzet adott helyzet, az állat és a bajba került ember viselkedése alapján határoz a teendőkről, az első és mindent felülíró szabály persze az emberi élet védelme. Megvannak a megfelelő döntéshozói szintek és felelős vezetők, akik pillanatok alatt reagálnak. A kilövés természetesen az utolsó eszköz, a chilei oroszlánoknál is először vízágyúval, majd altatólövedékkel próbálkoztak.

A Nyíregyházi Állatparkban is van éles fegyver és a használatára kiképzett személyzet, amely 24 órás ügyeletet ad, végső esetben azonnal tudnak reagálni – mondja Gajdos László.

Ha az ember megmenekült, lehet számolgatni a károkat és keresni a felelőst… De ne feledjük, a lehető legextrémebb esetről beszélünk.

Nyugton kell maradni és lekuporodni

Ha valaki mégis egy állatkerti kifutóban találja magát, az egyetlen helyes viselkedés, ha nyugton marad. Nem szabad mozdulni, és nem szabad az állat fölé magasodni, vagyis le kell guggolni, térdelni, így megvárni a segítséget. Ezzel minimálisra csökkenthetjük az esélyt, hogy fenyegetve érezze magát, amire ugye támadással reagálhat.

Az állat viselkedése kiszámíthatatlan, nagyban függ személyiségétől, aktuális hangulatától és számtalan külső körülménytől.

Először minden bizonnyal épp úgy megijed a váratlan szituációtól, mint a pórul járt látogató. Emberhez szokott lényekről van szó, egyáltalán nem törvényszerű, hogy azonnal támadjanak – magyarázza az igazgató.

Ha megnézzük a felvételeket, a gorilla sem “bántotta” a kicsit, az más kérdés, hogy roppant erejével akaratlanul is halálos sérülést okozhatott volna. De ha “akarta volna”, nyilván egy mozdulattal végezhetett volna vele. És elsőre az oroszlánok is csak békésen szemlélték a 20 éves férfit, Franco Luis Ferradának komoly erőfeszítésébe került, hogy támadásra bírja őket.

Sokat számít a többi látogató viselkedése is, de ez is kiszámíthatatlan. Pontosabban a pánik, sikítozás borítékolható, természetes emberi reakció, de ellentétesen sülhet el. Vagy az állat is pánikba esik, és agresszívvá válik, vagy épp ellenkezőleg, a hangoskodás, netán dobálás tényleg távol tartja a szerencsétlenül járt embertől.

Végezetül csak annyit, van-e ennek a két esetnek tanulsága? Nincs. Csak az elején tett kijelentéshez kanyarodhatunk vissza: érthetetlen és felháborító, ha az emberi hülyeség miatt ölni kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik