Tudomány

Zenét ír a mesterséges intelligencia

Ed Rex, a „robotkomponista” kitalálója szerint nem kell attól tartani, hogy a gépek egy nap feleslegessé tehetik a zeneszerzőket.

A Google a napokban indítja el legújabb projektjét, amelynek keretében a cép nyílt forráskódú gépi tanulási motorja segítségével szeretnék megtanítani a mesterséges intelligenciát (MI) a zeneszerzésre és a képzőművészeti alkotások készítésére – a valódi kreativitást igénylő művészetre.

Szép törekvés, de egy londoni startup, a Jukedeck már megelőzte őket: szakembereik évek óta dolgoznak azon, hogy „komponistát” faragjanak a számítógépeikből. Nem kis sikerrel, hiszen a weboldalukon a felhasználók már ma is írathatnak saját számokat az erre kifejlesztett MI-vel.

A Jukedeck zeneszerző algoritmusát bárki ingyenesen kipróbálhatja. A felhasználók bizonyos keretek között maguk is beleszólhatnak abba, hogy milyenek legyenek a számok, beállíthatják például a műfajt, a hosszúságot, a hangulatot és a tempót is. A motor minden egyes alkalommal teljesen eredeti darabokkal áll elő.

A generatív zenével ötven éve foglalkoznak a zeneszerzők. Nagyon sokan dolgoztak már ezen a kérdésem. Mi mindössze annyit tettünk, hogy megpróbáltuk a neurális hálózatok segítségével megoldani a problémát, és úgy találtuk, hogy ez a megközelítés nagyon jól működik

fejtegette a Quartznak nyilatkozva Ed Rex, a Jukedeck alapítója.

Rex maga is sokat tud a zenéről. A Cambridge-i Egyetem zeneszerző szakám diplomázott, és több darabot is írt. Azt reméli, hogy a profi felhasználók előbb-utóbb szívesen fizetnek majd az AI által komponált zeneszámokért – különösen azok a vloggerek, akik manapság olyan adatbázisokból szerzik be a műsoraik aláfestéséhez használt számokat, mint az Audio Network, a Premium Beat vagy a YouTube saját zenetára.

Nem elhanyagolható piacról van szó: a Bernstein kutatócég becslése szerint az idei év első negyedében percenként hatszáz órányi videót töltöttek fel a YouTube-ra a felhasználók.

A szakember ne kell attól tartani, hogy az AI egy nap feleslegessé teheti a zeneszerzőket. Éppen ellenkezőleg.

Több komponista is megkeresett minket azzal, hogy szeretnék az AI által írt motívumokat felhasználni a saját kompozícióikban

– mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik