Tudomány

Elérte Amerikát a rettegett szuperbaktérium

baktérium (baktérium)
baktérium (baktérium)
Az E.coli különösen ellenálló törzsét egy pennsylvaniai nő vizeletében mutatták ki.

Először találtak amerikai kutatók emberi szervezetben olyan baktériumot, amely ellenálló a legerősebb antibiotikummal szemben. Ez azt is jelentheti, hogy az antibiotikumok kora véget ért, írja a Washington Post.

A különösen ellenálló baktériumtörzset egy 49 éves pennsylvaniai nő vizeletében mutatták ki áprilisban. Kiderült, hogy az E.coli baktérium egy olyan törzséről van szó, amely rezisztens a colistin nevű antibiotikumra, számolt be a közzétett tanulmány.  A colistint kifejezetten a legveszélyesebb szuperbaktériumok esetében alkalmazzák, ezért is ijesztő, hogy a most kimutatott kórokozó nem reagált rá.

Az egészségügyi tisztviselők azt mondták, a penssylvaniai eset nem ok a pánikra. A nő vizeletében talált törzs más antibiotikumokkal ugyanis kezelhető. A kutatók viszont attól tartanak, hogy a most felfedezett mcr-1 antibiotikum-rezisztens gén további baktériumokban is elterjedhet, amelyek más antibiotikumokkal szemben már ellenállók. Ezáltal a jövőben előfordulhatnak majd olyan orvosi esetek, hogy a páciens kezelésére nem találnak majd megfelelő antibiotikumot.

Befellegzett az antibiotikumoknak (?)

A colistinnal szemben ellenálló törzset sertésben már tavaly novemberben kimutatták, és Kínában néhány emberi szervezetben is. Egyes közegészségügyi szakemberek már ekkor kongatták a vészharangot.

“Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az antibiotikumok számára az út vége nincs is olyan messze” – nyilatkozta Tom Frieden, a Járványkezelési- és Megelőzési Központ igazgatója.

Olyan helyzetbe is kerülhetünk, hogy intenzív osztályon fekvő betegen, vagy egy egyszerű húgyúti fertőzés esetében sem tudunk majd antibiotikummal segíteni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik