Tudomány

Visszatérő űrrepülőt teszteltek Indiában

A 7 méter hosszú tesztjármű abban segíthet, hogy az ázsiai ország a jövőben saját újrafelhasználható űrsiklót hozzon létre.

Az indiai űrügynökség hatalmas eredményt ért el, a RLV-TD nevű prototípust a terveknek megfelelően elindították, és ami még ennél is nagyobb siker: a gép visszatért. A jármű május 23-án, helyi idő szerint 9 órakor indult, és 69 kilométeres magasságba emelkedett. Ezután a sikló biztonságosan landolt a Bengáli-öbölben.

Bár a kísérlet ígéretesnek hangzik, a RLV-TD egyelőre nem szállított utasokat, mivel csupán egy 7 méter hosszú mását használták a tesztben. Ennek ellenére a próba jó eredményeket hozott, így könnyen elképzelhető, hogy India rövidesen csatlakozik az olyan hatalmakhoz, mint az USA, Oroszország, vagy Kína.

Bár a makettezés némiképp furcsának tűnhet, mikor Amerikában eközben nagy csinnadrattával tesztelik az újnál is újabb rakétákat, mégis van logika az indiai döntésben. A helyi űrkutatás igen szerény költségekből működik, a jelenlegi ötéves projekt például mindössze 14 millió dollárba került.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az ország megmutatta, kevés pénzzel és némi leleményességgel felveheti a versenyt a nagyokkal. 2014-ben 72 millió dolláros ráfordítással India egy műholdat állított pályára a Mars köré. Összehasonlításképp a Gravitáció film összköltsége 100 millió dollár volt – tehát egy valódi indiai űrsiker olcsóbbnak bizonyult, mint egy megrendezett amerikai.

Az újrahasznosítható űrrepülők az utóbbi időben az űrkutatás Szent Gráljává váltak. Egy ilyen szerkezettel rengeteg pénzt lehet megspórolni, A NASA , az ULA , a SpaceX és a Blue Origin mind-mind alternatív megoldásokat keres arra, hogy helyettesítsék az űrsiklókat és a rakétákat.

Az indiai eredmények, illetve az alacsony költségek annak tudhatóak be, hogy az ázsiai ország kutatói igen megfontoltak. Míg más államok rengeteg gyakorlati kísérletet végeznek, addig az indiaik sokszor “más kárán tanulnak”, azaz a korábbi teszteket és űrmissziókat elemzik. Ezzel olyan hibákat tudnak kiszűrni, melyekhez más országoknak korábban dollármilliókat kellett elköltenie.

(Via: Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik