Tudomány

Vacsora válhat a hím pókból, ha “üres kézzel” érkezik a nászra

Egy új tanulmány szerint azok a csodáspók (Pisaura mirabilis) hímek, melyek egy hálóba csomagolt legyet visznek a kiszemelt nősténynek az udvarlás során, nagyobb valószínűséggel maradnak életben. Egész pontosan kisebb valószínűséggel eszi meg őket kiszemeltjük. A “lakodalmi ajándék” úgy tűnik, megóvja őket az igen agresszív kannibál nőstényektől.

A jelenség megmagyarázására három, egymást nem kizáró elmélet született. Az első szerint az ajándék egyfajta szülői ráfordítás lehet, amellyel a hím növelheti az utódok számát, illetve minőségük színvonalát. A második elképzelés alapján ez erőfeszítés arra, hogy az ízeltlábúak a jövőben újra tudjanak párosodni. A harmadik magyarázat szerint a hímek ezzel egyszerűen a táplálékká válást igyekeznek elkerülni.

A pókok vizsgálata során a dániai Aarhus Egyetem két munkatársa, Dánia Søren Toft és Maria Albo még nem kifejlett pókokat gyűjtöttek be. Miután az ízeltlábúak felnőttek, a nőstényeket két részre osztották: a jól tápláltak, illetve az alultápláltak csoportjába sorolták be őket. Egy hét elteltével a két csoporthoz tartozó nőstényeket összeengedték egy-egy ajándékkal, illetve ajándék nélkül érkező hímmel.

A nőstények négyféle módon reagáltak a közeledésre: elvették az ajándékot, és párzás nélkül elszöktek; megették a hímet; párosodtak; vagy visszautasították a hím felhívását.

A legtöbb nőstény nem volt agresszív, ha a hím ajándékot hozott – ez az alultáplált pókokra is igaz volt. Az éhesebb nőstények azonban sokszor párzás nélkül elvitték a legyet, ha épp volt a hímnél. Ha a pókurak üres kézzel állítottak be, akkor az éhes nőstények őket falták fel.

Azok a hímek, akik “udvariatlanok” voltak, hatszor akkora valószínűséggel váltak áldozattá. A 79 nőstény közül, amelyek nem kaptak ajándékot, 15 már a párosodás előtt megette partnerét, míg a 28 megajándékozott állat közül csak egy járt el hasonlóképp.

A kutatásban azt is megfigyelték, hogy a hímek sokszor erős mellső lábaikat használják arra, hogy a nőstények szájszervét távol tartsák maguktól, és ezzel egy időben inkább a légytetem felé tereljék azt.

A felfedezés az első bizonyítéka lehet az anti-kannibalizmus elméletének.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik