Tudomány

Épp az agyát vizsgálták az orvosok, amikor meglátta Istent

Nem mindennapi tapasztalatot szerezhettek a szakemberek: az alany agyi aktivitását épp akkor vizsgálták, miközben látomása volt.

A jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Orvosi Központ szakemberei egy 46 éves, jobb oldali temporális (halántéklebenyi) epilepsziától szenvedő beteget vizsgáltak. A kezelés részeként a páciens abbahagyta a rohamok elkerülése miatt szedett görcsoldó gyógyszerek használatát, ezután elektroenkefalográfiával (EEG-vel) mérték meg agyi aktivitását.

Az orvosok észrevették, hogy a férfi meredten bámult a mennyezetre az egyik vizsgálat során. Néhány pillanat múlva a beteg felállt, és azt kezdte kiabálni, hogy Isten küldte. Ezután a páciens levette magáról az EEG elektródáit, körbejárt a kórteremben, és a többi betegnek megmondta,

el fogja hozni a megváltást Izrael népének.

Később a kutatóknak elmondta, úgy érezte, hogy Istennel beszélget. Bár a férfi zsidó vallású, saját bevallása szerint sohasem gyakorolta a hitét.

Így egészen véletlenül adott lett a körülmény arra, hogy a kutatók megnézzék, mi történik az agyban, mikor egy ember átesik első spirituális élményén.

Épp, mielőtt a férfi eltávolította volna az elektródákat, az orvosok megfigyelték, hogy a bal homloklebeny elülső részében jelentősen megnövekedett az aktivitás. A homlok mögött található agyi terület a viselkedés szabályozásáért, a döntéshozatalért és az érzelmekért is felelős.

A felvételek segítségével az orvosok a lebeny aktivitását posztiktális pszichózisként (PP) azonosították. A PP egy olyan pszichózis, amely epilepsziás rohamok után fordul elő, szenzoros hallucinációkat és téveszméket okozva. Bár a felfedezés nem adott arra választ, hogy egyeseknél az ilyen jelenség miért vallásos élményként tör elő, mégis betekintést nyújtott az agy mechanizmusára és aktivitására egy roham által kiváltott pszichotikus élmény közben.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik