Tudomány

Nem igaz, hogy csak a globális felmelegedés miatt emelkedik a tengerszint

24.hu
24.hu

2016. 05. 17. 15:41

A felszín drasztikus változása miatt sokszor a globális felmelegedést okoljuk, azonban sokszor más tényező is hibás.
Korábban a témában:

A közelmúltban sokakat megijesztett az a hír, hogy több csendes-óceáni sziget is elsüllyedt a tengerszint emelkedése miatt. Az esetet bemutató tanulmány szerzője, Dr. Simon Albert szerint azonban egyáltalán nem csak a globális felmelegedés a hibás. Vizsgálata alapján 1947 és 2014 között a Salamon-szigetek 33 zátonya merült el. A szakértő úgy látja, a sajtó eltúlozta a felmelegedés jelentőségét.

Albert véleménye szerint rengeteg cikk jelent meg olyan címmel, amely egyértelműen a globális felmelegedésre utal, holott a tengerszint emelkedése mögött számtalan egyéb tényező is állhat.

A szakember a tanulmányában a jelenséget a hullámenergia növekedésével is magyarázta. A köztudatban az éghajlatváltozás egybemosódott a tengerszint emelkedésével, holott a két tényező nem minden esetben jár együtt. A Salamon-szigeteken mért szintemelkedés – évi 7 milliméter – kétszerese a Földön mért átlagnak, így a jelenség egyáltalán nem nevezhető globálisnak.

Albert munkájában arra is kitért, hogy a Csendes-óceán térségében az 1990-es évek óta a szelek jóval intenzívebbé váltak. Ennek kiváltója valóban lehet a globális felmelegedés, ugyanakkor a sokkal fontosabb tényezőnek tűnik az éghajlat természetes ciklikussága, mint amilyen az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció – ennek hatásaként a vízfelszín hőmérséklete bizonyos időközönként hol lehűl, hol felmelegszik.

Bár a média félreértette a szakember magyarázatát, ez nem jelenti azt, hogy minden rendben lenne. A 21. század második felére a Csendes-óceán egész területén a Salamon-szigetekhez hasonló szintemelkedés lesz megfigyelhető, ez szoros kapcsolatban áll a hullámenergia növekedésével. Magyarán: a közeljövőben a nyílt tengeri szigetek elsüllyedhetnek.

Albert szerint a Salamon-szigetek megfigyelésével a jövőre is lehet következtetni, eszerint pedig globális felmelegedéstől függetlenül alaposan megváltozhat a világ képe.

(Via: Polpular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.