Tudomány

“És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek”

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 05. 15. 15:00

Ma, pünkösdkor teljesedik be a húsvéti misztérium: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja.
Korábban a témában:

A pünkösd a görög pentekoszté, azaz ötvenedik szóból származik, és a Szentlélek eljövetelét jelenti a Jézus feltámadása utáni 50. napon. Logikusan ez is mozgó ünnep, a húsvét utáni hetedik vasárnap pünkösd vasárnapja, idén május 15.

A próféták már Jézus születése előtt így írtak: “Ímé, eljőnek a napok, azt mondja az Úr; és új szövetséget kötök az Izráel házával és a Júda házával” – olvashatjuk Jeremiásnál.

Ezékielnél pedig:

És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kőszívet testetekből, és adok néktek hússzívet. És az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolatimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.

A Szent Lélek eljő reátok

Jézus a mennybemenetele előtt, vagyis negyven nappal feltámadása után megismételte a Szentlélek eljövetelére vonatkozó ígéretét:

Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig. És mikor ezeket mondotta, az ő láttokra felemelteték, és felhő fogá el őt szemeik elől.

Ezt követően az apostolok és a tanítványok mintegy 120 főnyi sokasága az asszonyokkal, és Máriával, Jézus anyjával együtt imádkoztak. Pünkösd napjának eljövetelekor pedig mindannyian együtt voltak.

És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok.

Az új törvény születése

Amikor az összesereglett, mindenféle nyelvet beszélő zarándokok saját anyanyelvükön hallották szólni az apostolokat, és csodálkoztak, Péter beszélni kezdett és elmagyarázta, hogy amit látnak, az a próféciák beteljesedése.

Bizonynyal tudja meg azért Izráelnek egész háza, hogy Úrrá és Krisztussá tette őt az Isten, azt a Jézust, a kit ti megfeszítettetek. […] Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát. […] Sok egyéb beszéddel is buzgón kéri és inti vala őket, mondván: Szakaszszátok el magatokat e gonosz nemzetségtől! A kik azért örömest vevék az ő beszédét, megkeresztelkedének; és hozzájuk csatlakozék azon a napon mintegy háromezer lélek.

A liturgiában pünkösd a húsvét beteljesedésének ünnepe: a Szentlélek eljövetele, ajándékainak kiáradása, az új törvény és az Egyház születésnapja.

És miért ábrázolják galamb formájában a Szentlelket? Mert miután János Jézust megkeresztelte, galamb formájában szállt a Megváltó vállára:

És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani. És ímé egy égi hang ezt mondja vala: Ez amaz én szerelmes fiam, a kiben én gyönyörködöm.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.