Tudomány

Mandela: végre szabadok vagyunk!

Nagy emberek nagy szavai történelmi mérföldkövek, és kortól függetlenül képesek lelket önteni az emberbe. Mint Nelson Mandela beszéde pártja választási győzelme után 1994 májusában.

Nelson Rolihlahla Mandela a dél-afrikai thembu törzs vezetőjének fiaként született 1918-ban, középső neve anyanyelvén annyit tesz: aki bajba sodorja magát. És a név kötelez. Nyugatias nevelésben részesült, de az egyetemről a második évben kizárták, mert diáktüntetéseken vett részt. Nem akart hazamenni, mert esze ágában sem volt feleségül venni a számára kiszemelt hölgyet, inkább Johannesburgba, ahol az Alexandria nevű feketenegyedben telepedett le.

Napról-napra saját bőrén érezte a faji megkülönböztetés, elkülönítés megalázó megnyilvánulásait – ennek hatására lépett be 194-ban az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) soraiba. A Nemzeti Párt ’48-as választási győzelmével a fajüldözés még komolyabb méreteket öltött, amit Mandela nem hagyott válasz nélkül.

Szabotázsakciók, 26 év börtön

Közben elvégezte a jogi egyetemet, és 1952-ben megnyitotta az ország első “fekete” ügyvédi irodáját, az apartheid elleni tevékenysége miatt pedig négy évvel később hazaárulás vádjával bíróság elé állították.

Miután egy tüntetésen a rendőrség megölt 69 feketét, Mandela “válaszul” megalakította a Nemzet dárdája nevű szervezetet, ami valójában az ANC félkatonai szervezeteként működött. zabotázsakciókat és kisebb – emberéletet nem követelő – robbantásos merényleteket hajtottak végre, amiért viszont már nagyon komoly bajba került.

Korábban öt évet ült börtönben egy sztrájk vezetéséért és az ország engedély nélküli elhagyásáért, a rivoniai perben pedig életfogytiglanra ítélték.

Ebből 26 évet töltött le, 1990-es szabadulása után az ekkor már legálisan működő ANC vezetője lett. Rögvest tárgyalásokat kezdett Frederik Willem de Klerk elnökkel, akivel 1993-ban megosztott Nobel-békedíjat kapott. Az 1994-ben megtartott első szabad dél-afrikai választáson pedig pártja győzelmet aratott, Mandela pedig az ország elnöke lett 1995-ös visszavonulásáig.

A szellem diadala

A választás napján, 1994. május 2-án beszédet mondott.

Dél-Afrika népének és mindazoknak, akik ránk figyelnek most szerte a világon, azt üzenem: ez az este az emberi szellem diadala. […] Ez az egyik legfontosabb pillanat országunk életében. Büszkeséggel és örömmel eltelve állok most előttetek: büszke vagyok hazám egyszerű embereire […] és örülök, hogy hangosan kikiálthatjuk a háztetőkről: végre szabadok vagyunk!

– idézi Mandelát a Natonal Geographic Világrengető beszédek, melyek megváltoztatták a világot című könyve.

Ezután a politikus ígéretet tett, hogy minden erejével szolgálni fogja a most kapott bizalmat, és köszönetet mondott Dél-Afrika legnagyobb vezetőinek. Kijelentette, pártja vezetősége már másnap megkezdi a munkát, és erre kér minden dél-afrikait.

A választás nyugodt és toleráns légköre már megmutatta, milyen Dél-Afrikát kell nekünk megteremtenünk. Ez legyen a jövő hangulata is! Lehetnek közöttünk kulturális és faji különbségek, de egy nép vagyunk, és egy a sorsunk, akármilyen eltérő hagyományokkal rendelkezünk is!

Baráti jobbot nyújtott az ország összes pártjának, akikkel együtt kíván munkálkodni a problémák megoldásán. Végezetül:

Elérkezett az örvendezés ideje: most mindnyájan együtt ünnepelhetjük a demokrácia születését. […] Mutassuk meg, hogy népünk kész a vállára venni az önkormányzás terheit!

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik