Tudomány

Milyen titkokat rejthetnek Leonardo da Vinci génjei?

A fél évezreddel ezelőtt alkotó Leonardo da Vinci nem egyszerűen polihisztor volt, hanem több, teljesen különböző terület, korát meghaladó zsenije, kétség kívül az emberiség történetének egyik legragyogóbb elméje.

Egy csapat “őrült” tudós most úgy döntött, megpróbálják megfejteni a mester zsenialitásának titkát: vagyis feltérképezik a DNS-ét. A feladat nem egyszerű, de a Leonardo Project kutatóinak van egy tervük, még ha az kissé bonyolultnak is tűnik elsőre.

Ujjlenyomatok, és DNS-töredékek után kutatnak majd Leonardo személyes tárgyain, könyvein, jegyzetfüzetein, és a festményein. Ezeket pedig összevetik majd a mester régebbi, és ma is élő leszármazottainak hajából, ujjlenyomatából, bőrsejtjeiből, illetve csontjaiból vett mintákkal.

kép: Wikipédia
kép: Wikipédia

„Egyre kifinomultabb technika áll rendelkezésünkre, amikkel már olyan tárgyakról is tudunk DNS-t gyűjteni, amit az adott ember csak megérintett. Úgy gondolom, lehetséges, hogy találunk biológiai információt da Vinci festményein, amit anélkül tudunk majd begyűjteni, hogy a művekben akár a legapróbb kárt is tennénk” – nyilatkozta Rhonda Roby, a csapat genetikusa.

Bár Leonardo öröksége tudományos, mérnöki és kulturális téren is jelentős hatással van az emberiségre, magáról az emberről, még ma is nagyon keveset tudunk. Ha sikerül feltérképezni a DNS-ét egy valamit biztosan tudni fogunk, azt, hogy hogyan nézett ki. A kutatók a legapróbb részletekig megtudják majd, hogy egyes életszakaszaiban milyen színű volt a haja, a szeme, a bőre, mekkora volt a súlya, a magassága, az arcformája, miket evett, milyen volt az egészségi állapota, és végül a személyiségét is megismerhetik. Azt egyelőre nem tervezik, hogy a mestert klónoznák.

(IFLS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik