Tudomány

A telihold tényleg hatással van a közérzetre? Itt a válasz

24.hu
24.hu

2016. 05. 09. 13:07

A Hold és az ember misztikus kapcsolatának hite az ősidőkre nyúlik vissza. Bár a vérfarkassá változásról kevesen hiszik, hogy igaz, mégis sokan gondolják, hogy a telihold hatással van a közérzetükre. De vajon van-e tudományos bizonyíték a jelenségre? Itt a válasz.
Korábban a témában:

A holdciklusok hatását egy nemzetközi kutatócsoport végezte, gyerekek alvásmintájának tanulmányozásával, illetve napközben mutatott viselkedésük elemzésével. Az eredményeket a Frontiers in Pediatrics-ben közölték.

Dr. Jean-Philippe Chaput, a Kelet-Ontarioi Kutatóintézet szakembere szerint a gyermekek bevonása azért volt fontos, mert viselkedésbeli változásaik sokkal látványosabbak, mint a felnőtteké, ráadásul alvásigényük is jóval nagyobb.

A vizsgálatban összesen öt kontinens 5812 gyermeke vett részt. A minta igen sokszínű volt, a fiúk és lányok a legváltozatosabb társadalmi háttérrel, korral, testtömeg-indexszel, alvási igénnyel és nappali aktivitási szinttel érkeztek. A szakemberek természetesen mindezt figyelembe vették.

A felmérés 28 hónapig tartott, ez azonos számú holdciklust jelent. A fázisokat ezután három részre osztották: teli-, fél- és újholdra. Az elemzések végül kimutatták, hogy a telihold az újholdhoz képest átlagosan 5 perccel kevesebb alvást eredményezett, ez a teljes pihenés időtartamának egy százalékát jelenti. Az eredmények más eltérést nem mutattak.

Chaput szerint a kutatás erős bizonyíték arra, hogy a ciklusnak nincs hatása az emberi viselkedésre, az egy százalékos eltérés nem jelentős, így nem vehető alapul. A szakember szerint a kimutatott érték a minta nagyságának és minőségének volt betudható, Chaput szerint így nem kell aggódni a telihold miatt, a viselkedésbeli változásokat más tényezők okozták.

Bár a kutatás eredményei meggyőzőek, további vizsgálatokra lehet szükség a holdciklus emberi biológiára mért hatásával kapcsolatban. Érdekes kérdés lehet az is, hogy a Hold befolyásolja-e a mentális zavarokkal vagy fizikai sérüléssel szenvedőket. Ennek feltérképezésére újabb kutatások következhetnek.

(Via: Science Daily)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.