Tudomány

A telihold tényleg hatással van a közérzetre? Itt a válasz

A Hold és az ember misztikus kapcsolatának hite az ősidőkre nyúlik vissza. Bár a vérfarkassá változásról kevesen hiszik, hogy igaz, mégis sokan gondolják, hogy a telihold hatással van a közérzetükre. De vajon van-e tudományos bizonyíték a jelenségre? Itt a válasz.

A holdciklusok hatását egy nemzetközi kutatócsoport végezte, gyerekek alvásmintájának tanulmányozásával, illetve napközben mutatott viselkedésük elemzésével. Az eredményeket a Frontiers in Pediatrics-ben közölték.

Dr. Jean-Philippe Chaput, a Kelet-Ontarioi Kutatóintézet szakembere szerint a gyermekek bevonása azért volt fontos, mert viselkedésbeli változásaik sokkal látványosabbak, mint a felnőtteké, ráadásul alvásigényük is jóval nagyobb.

A vizsgálatban összesen öt kontinens 5812 gyermeke vett részt. A minta igen sokszínű volt, a fiúk és lányok a legváltozatosabb társadalmi háttérrel, korral, testtömeg-indexszel, alvási igénnyel és nappali aktivitási szinttel érkeztek. A szakemberek természetesen mindezt figyelembe vették.

A felmérés 28 hónapig tartott, ez azonos számú holdciklust jelent. A fázisokat ezután három részre osztották: teli-, fél- és újholdra. Az elemzések végül kimutatták, hogy a telihold az újholdhoz képest átlagosan 5 perccel kevesebb alvást eredményezett, ez a teljes pihenés időtartamának egy százalékát jelenti. Az eredmények más eltérést nem mutattak.

Chaput szerint a kutatás erős bizonyíték arra, hogy a ciklusnak nincs hatása az emberi viselkedésre, az egy százalékos eltérés nem jelentős, így nem vehető alapul. A szakember szerint a kimutatott érték a minta nagyságának és minőségének volt betudható, Chaput szerint így nem kell aggódni a telihold miatt, a viselkedésbeli változásokat más tényezők okozták.

Bár a kutatás eredményei meggyőzőek, további vizsgálatokra lehet szükség a holdciklus emberi biológiára mért hatásával kapcsolatban. Érdekes kérdés lehet az is, hogy a Hold befolyásolja-e a mentális zavarokkal vagy fizikai sérüléssel szenvedőket. Ennek feltérképezésére újabb kutatások következhetnek.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik