Tudomány

Veszélyes gombaspórát lélegezhetünk be Budapesten

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 05. 06. 13:00

A gomba fákon élősködik, de spórája belélegezve embereknél is komoly betegségeket, akár halált is okozhat.
Korábban a témában:

A budapesti fákon egyre több gombás fertőzés figyelhető meg, ami nagyrészt az emberi nemtörődömség, szakszerűtlen telepítés, kezelés eredménye. Aggodalomra ad okot a hasadtlemezű gomba mind gyakoribb megjelenése, ami már az emberre is komoly, akár halálos veszélyt jelenthet.

Fenti két mondatban egy sajtóközleményt foglaltunk össze, ami nemrég érkezett szerkesztőségünkbe. A részletek után érdeklődve felhívtuk Dr. Vajna László professzort, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos tanácsadóját.

A gomba csak bevégzi a pusztítást

Önmagában szomorú, ha egy – fajtól függően – száz vagy akár ezer év élettartamú élőlény néhány év alatt elpusztul, és még szomorúbb, ha ez tömegével történik – a probléma fő forrása ilyenkor is gyakran az ember. Mert miről is van szó? Városi facsoportok, gyümölcsösök szakszerűtlen telepítési és kezelési gyakorlata, a nem az adott fajnak megfelelő bánásmód legyengíti a fákat.

Természetes védekezőképességük nagyban csökken, kiszolgáltatottá válnak az olyan kórokozó mikroorganizmusokkal szemben, mint egyes baktériumok, vírusok és gombák.

Maga a hasadtlemezű gomba úgynevezett secunder (másodlagos) kórokozó, vagyis nem elsődleges oka a fa pusztulásának, de sietteti, vagy ha úgy tetszik, bevégzi azt – magyarázza a professzor. Az egész világon régóta ismert fajról van szó, a mérsékelt és a szubtrópusi övben elterjedt. A baj most az, hogy látványosan elszaporodott nemcsak a szakszerűtlenül kezelt vagy elhanyagolt gyümölcsösökben, hanem városokban, így Budapesten is.

Számos tudományos publikáció bizonyítja e gomba emberi egészségre gyakorolt negatív hatását, sőt, mint az egyik veszélyes, emberre és növényre is káros kórokozóként tartják számon.

A fák sérülésein keresztül tud megtelepedni, ahol a kéregszövet megsérült, nem védi a növényt, és onnan terjed tovább. Úgy néz ki, mint egy mini taplógomba, fél-egy centis kis szürkés gombatesteket képzeljünk el, amelyek több tucattól akár százas nagyságrendig jelenhetnek meg a fán. Alsó részét lemezek tagolják, ezekben termelődnek a gomba spórái, amelyek a szél szárnyán utazva nagy területen képesek szétszóródni.

Hasadtlemezű gombával fertőzött fa Budapesten (Fotó: Vajna László)

Emberre is halálos lehet

Ha pedig az ember a spórákat belélegzi, elsősorban a tüdőt betegíti meg, súlyos mikózist, vagyis gomba okozta kórfolyamatot, betegséget indít el. Megtelepedhet az orr- és az arcüregben is, aminek ugyancsak komoly következményei lehetnek. Sőt, a nemzetközi szakirodalom olyan esetekről is tud, amikor a gomba az agyszövetben indukált súlyos elváltozást.

Külföldi humánorvosi, klinikai esettanulmányok tanúsítják, hogy e gomba nem egy esetben okozott már halált is, ám fontos hangsúlyozni, hogy minden ilyen esetben immunrendszeri problémák álltak a háttérben – emeli ki Vajna László. Kemoterápia, bizonyos gyógyszeres kezelések, egyéb betegségek vagy az idős kor  miatt legyengült szervezet számára lehet végzetes a gomba okozta fertőzés, de rizikófaktor lehet a súlyos cukorbetegség is.

Az egyén nem tehet ellene semmit

Magánemberként gyakorlatilag semmit nem tehetünk a fertőzés elkerülése érdekében, a mikroszkopikus spórák előtt még az ablakot is hiába csukjuk be. A professzor több budapesti helyszínt sorol, ahol nagy számban találhatók beteg fák: a gomba sokszor a motoros fűkaszák okozta sebekben telepedett meg.

De fellelhető egy kezeletlen ágtörés helyén, pusztuló fák törzsén, bárhol, ahol a kéreg megsérült. Vajna László azt mondja, csakis a gondoskodás, a fák szakszerű kezelése segíthet. A fákat védeni kell a fűkaszákkal okozott sérülésektől, a sérült egyedeket gondozni, “gyógyítani”, kezelni kellene.

És ha valahol felütötte a fejét a gomba, akkor enyhébb estben egyedi kezelést kell végezni, súlyosabb esetben az egész növényt azonnal ki kell vágni és a lehető leggyorsabban el kell égetni. Csakis így kerülhetjük el egész fasorok pusztulását és emberek megbetegedését itt, Budapesten.

Hogy a város mely területeit érinti legjobban a gombafertőzés, arra nem lehet választ adni. Egyedi, helyi jelenségekről van szó, mindig ott mutatkozik a baj, ahol az illetékesek gondatlanok, hiányzik a fák szakszerű kezelése, ápolása. Főleg önkormányzati kezelésű területek ezek, ahol nincs meg a kellő odafigyelés vagy szakértelem. Pozitív példaként a professzor a Főkert gondozása alatt álló kiemelt közterületi parkokat, fasorokat említi, ahol profi módon nevelik és ápolják a növényzetet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.