Tudomány

Vészesen fogy az oxigén az óceánokban

Az éghajlat folyamatos változása, és az a rengeteg káros anyag, amit az ember kibocsát, rendkívül rossz hatással van a tengerekre - kezdve a jégsapkák olvadásától, a savasodáson át egészen a felmelegedésig. Ha ez nem lenne elég, egy új tanulmány újabb problémára mutat rá: az oxigénszint csökkenésére.

Mivel a legtöbb óceáni és tengeri életformának oldott állapotú oxigénre van szüksége, a mérhetően csökkenő gázkoncentráció igen aggasztó. Bár a kutatók rámutattak, hogy a jelenség nem lesz mindenhol érzékelhető, így is komolyan átrendeződhet az óceánok világa.

A tanulmány egyik szerzője, Matthew Long szerint az oxigénszint csökkenésének hátterében a légkör felmelegedése áll. Mivel a szél és a felszíni hőmérséklet befolyásolja a házmennyiséget, a klímaváltozás súlyos oxigénszint-csökkenést von maga után.

A Föld óceánjaiban az oxigén többnyire a felszíni vízben található – vagy oldódással, vagy a mélyben található fotoszintetizáló planktonok eredményeként kerül a felszínre. A hűvösebb víz köztudottan több oldott oxigént tartalmaz, így a felszín melegedése valóban katasztrofális hatással lehet.

Ha ez nem lenne elég, a hőmérsékletének növekedésével a folyadék ki is tágul, így sokkal nehezebbé válik, a mélyebb, hűvösebb vízzel történő keveredés. Ha a körforgás ellehetetlenül, az meggátolja az oxigén mélybe jutását – ez pedig a tengerfenéken található élőlényeket is veszélybe sodorja.

Egyelőre a kutatás csak a Csendes-óceán bizonyos térségeiben mutatta ki érzékelhetően a problémát, de az előrejelzések szerint 2030 és 2040 között a jelenség már sokkal súlyosabb lesz. Ha a felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, 2100-ra az óceán legtöbb részére súlyos hatással lesz.

A felfedezés komoly bizonyíték lehet arra, hogy valóban nagy szükség van a széndioxid kibocsátást csökkentésére.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik