Tudomány

A füst lehet a lézer elleni csodafegyver

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 17:16

Az egyre fejlődő technológia immár arra is lehetőséget ad, hogy lézerekkel harcoljunk. A sci-fibe illő fegyvert eddig csak az Egyesült Államok vetette be, Kínának azonban máris van egy ötlete a kivédésére.
Korábban a témában:

Az Egyesült Államok első lézerfegyverét 2014-ben vetették be, akkor hajókat védelmezett a kémrobotoktól. A USS Ponce fedélzetén használt szerkezet a jövő fegyvereinek szerény elődje lehet: 30 kilowattos teljesítményével eltart egy ideig, mire megsemmisít egy drónt.

A Pentagon tervei szerint azonban ez csak a kezdet. A jövőben olyan fejlesztéseket akarnak, melyekkel akár a rakéták is kiiktathatók. A 21. században a modern technológiával harcoló Amerika ellen mégis lesz egy egyszerű megoldás: a füst.

A kínai kormányhoz közelálló China.com-on jelent meg az a cikk, amely beszámol a kínai hadsereg alternatív védelmi megoldásáról. Az elképzelés egyszerű fizikára alapszik: a lézerfény ugyanis köztudottan nem tud áthatolni a sűrű füstön.

Subrata Ghoshroy, a MIT tudósa már tavaly felhívta rá a figyelmet, hogy a lézerhez hasonló technikáknak komoly problémát okozhat a levegőben lévő por és nedvesség, ezek ugyanis elnyelhetik és szétszórhatják a fényt. Bizonyos légköri jelenségek – mint amilyen a turbulencia – el is téríthetik a sugarakat. Bár rögzített célpontokra többé-kevésbé pontosan lehetne lőni egy lézerfegyverből, a háborúban elég ritka, hogy az ellenség egy helyben ácsorogjon.

Éppen emiatt a lézereket csak bizonyos időjárási körülmények közt lehet bevetni. Nem újdonság, hogy egy frissen kifejlesztett fegyver csődöt mondjon némely helyzetekben – gondoljunk csak a puskapor hőskorára, amikor egy kisebb zivatar is használhatatlanná tette a muskétákat. A kora újkorban évszázadokra volt szükség, hogy a problémát orvosolják, a lézernek valószínűleg kevesebb idő is elég lesz. Ettől függetlenül a füst egy olcsó, hatékony és zseniális megoldás lehet a csodafegyver ellen.

A kínai hadsereg éppen ezért most annak a módját keresi, hogy hogyan lehetne gyorsan, kényelmesen, bármely kiválasztott helyen füstfelhőt eregetni. Hogy ezt milyen eszközzel érhetik el, még kérdéses – talán valamilyen égetőjárművel, amely olajos- vagy kén-trioxidos felhőket ereget.

Ha a füstös megoldás csődöt mondana, létezik még egy egyszerű módszer a lézer legyűrésére, mégpedig a szél. Sok olyan elképzelés van, hogy a jövőben a természet irányításával fogják vívni a háborúkat, ebbe bőven belefér a szélirány befolyásolása is.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MALAGA, SPAIN - MAY 21: Head Coach, Zinedine Zidane of Real Madrid celebrates their championship with his players after the La Liga final match between Malaga and Real Madrid at La Rosaleda Stadium on May 21, 2017 in Malaga, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.