Tudomány

Veszélyesebb a Zika-vírus, mint hittük

Brazil tudósok szerint az egyiptomi csípőszúnyogok által terjesztett betegség a vártnál nagyobb károkat okozhat az emberiségnek.

A Zika-vírus mindig ötödik várandós anyát és születendő gyermekét érinti a dél-amerikai országban – fogalmazott a brit BBC megkeresésére a fertőzés visszaszorítására törekvő orvoscsoport. Hozzáfűzték, Brazília együttes területein javult a helyzet, köszönhetően a megelőző intézkedéseknek.

Viszont a hatásos vakcina előállítása még csak kezdeti szakaszban van, a vírus pedig tovább terjed a régióban.

A kutatók és az egészségügyben dolgozó szakemberek már egyetértenek abban, hogy összefüggés van a zikavírus-fertőzés és a mikrokefália (kisfejűség) kialakulása között.

A korábbi jelentések arról szóltak, hogy mindössze a Zika-vírussal fertőzött terhes anyák egy százalékának születik a gyermeke túlzottan kicsi fejjel, a most nyilatkozó orvosszakértők szerint ez az arány a valóságban húsz százalékra tehető, beleértve a betegség okozta agykárosodást is.

Egy másik tanulmány szerint a Zikával fertőzött várandós nők babáinak 29 százalékánál jelentkezik elváltozás már a szülés előtt.

 

Mivel egyelőre sem gyógyszerrel, sem egyéb vakcinával nem gyógyítható a betegség, az orvosok azt javasolják a pácienseknek, hogy pihenjenek sokat és igyanak minél több folyadékot.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik