Tudomány

’48: “Tiltólistára” került a méhész, mert szidta az állami iskolákat

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 05. 02. 16:30

Korábban a témában:

Sóskúton járunk, Budapesttől alig harminc kilométernyire 1948-ban. Az itteniek nem tettek mást, mint szűkös mezőgazdasági lehetőségeiket kiegészítve méhészkedéssel foglalkoztak, és hogy jobban menjen a termelés, megalakították a Sóskúti Méhészeti Egyesületet. Lehet ennél ártatlanabb tevékenységet végezni? Az akkori hatalom szerint igen, a méhészegyesületet ugyanis nemkívánatosnak nyilvánították és felszámolták.

ÁVO-vizsgálat

Az 1948-as esztendő választóhatárnak tekinthető, az államrendészeti felügyelet ettől kezdve még erősebb lett a társadalom, így a civil szervezetek felett is. Még a közvetlen társadalmi tevékenységgel nem foglalkozó egyesületek léte sem maradt biztosított, sőt a gazdaság „szocialista jellegű”, átalakításának szándéka az önálló gazdasági alapon létező entitások meglétét sem tűrte meg – írja forrásközlése bevezetőjében Keresztes Csaba az Archívnet.hu-n. E korabeli gondolkodás kiváló példáját nyújtja a sóskúti méhészek esete is.

Március 23-án 22 sóskúti férfi megalapította az egyesületet, annak rendje és módja szerint kiállították a jegyzőkönyvet, megválasztották a vezetőségi tagokat, és a többi. Jogkövetően – még a megalakulás napján – levélben kérték az egyesület alapszabályának láttamozását, vagyis a működési engedély megadását. Az illetékes szervek engedélyezési javaslattal küldték tovább egyre magasabb szintre, végül a Belügyminisztériumba.

Itt pedig kötelezően elrendelték, hogy az Államrendőrség Államvédelmi Osztályának (ÁVO) vizsgálja meg az egyesületet működését, és annak vezetőit.

A legfontosabbnak a  politikai megbízhatóság számított, mentesnek kellett lenniük a „reakciós” befolyástól, nyílt kívánalom volt a munkás vagy szegényparaszti származás, osztályharcos vagy legalábbis semleges múlt, és a regnáló rendszer iránti lojalitás. 1948 őszén Sóskúton is megjelentek a nyomozók, többeket kikérdeztek, és a begyűjtött adatok bizony nem feleltek meg a hatalom elvárásainak.

Nem tetszett neki az állami iskola

Az egyik probléma az volt, hogy a hat vezetőségi tagból öten a Szociáldemokrata Párt tagjai voltak, ami akkoriban már jobboldalinak minősült… C. Márton asztalos, az egyesület alelnökéről, aki ugyancsak szocdem tag volt, a rendőrségi környezettanulmány megállapította: “jobboldali gondolkodása miatt többször merült fel kifogás”. Hogy ez mit jelentett a valóságban, arról még utalás sem szerepel.

C. Antal péksegéd, egyesületi titkár is szocdem volt, ám a Magyar Dolgozók Pártjával való egyesülés után:

… kijelentette, hogy tovább nem lesz párttag. Jobboldali gondolkodású, [a] klerikális reakció befolyása alatt áll. Az iskolák államosítása ellen foglalt állást,kijelentvén: »Nálunk a faluban állami iskola van, de azt sem bírja az állam rendben tartani« A felszabadulás után községi bírónak választották, de még az év őszén leváltották jobboldali gondolkodása és magatartása miatt.

U. Imre asztalossal, egyesületi könyvtárossal szemben ennél komolyabb probléma akadt:

… A két munkáspárt egyesülése alkalmával az MDP tagja nem akart lenni. Nevezett jobboldali gondolkodású. A bátyja Udvarhelyi Frigyes Fejér vm. [vármegye] nyilas pártjának megyevezetője volt. Jelenleg még nyugaton tartózkodik. Ellene ez ideig eljárás folyamatban nem volt.

Forrás: Fortepan/Hegedűs Judit

Nincs biztosítva

A központban aztán nem sokat teketóriáztak, a később hírhedté váló Decsi Gyula alezredes szűkszavú jelentést írt a belügyminiszternek:

A tárgyban nevezett egyesület alapszabály láttamozására vonatkozó nyomozati jelentést felterjesztem azzal, hogy a vezetőség jobboldali gondolkodású személyekből áll. Az egyesület demokratikus szellemben való működése nincs biztosítva. Alapszabály láttamozását nem javaslom.

A sóskúti méhészek ügye ezzel zsákutcába futott, és a Belügyminisztériumban még tovább egyszerűsödött megítélésük:

A Sóskúti Méhészeti Egyesület ellen elrendelt ÁVO vizsgálat megállapította, hogy a vezetőségi tagok túlnyomó többségében jobboldali beállítottságúak, az iskolák államosítása ellen foglaltak állást, egyik tagja pedig a nyilaskeresztes pártnak volt tagja. Az egyesület demokratikus szellemben való működése a tisztikarral biztosítva nincs. Javaslom az alapszabály láttamozásának megtagadását.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fortepan/Lissák Tivadar)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.