Tudomány

Kapcsolja le a villanyt a világ országaiban!

Sokat elmond a világról a brit tudósok által összerakott térkép, amin látható, melyik ország melyik energiahordozó függője.

Roppant hasznos térképet rakott össze a brit Go Compare arról, hogy a világ melyik országa milyen energiahordozókat használ fel – írja az IFL Science.

A térképre kitették a világ éjszakai műholdképét, és az ember a fenti kapcsolókon állíthat azon, hogy lekapcsolja a világ energiaellátásából a fosszilis hordozókat (szén, olaj, gáz stb.), az atomenergiát és a megújuló forrásokat.

Ahogy ezt megtesszük, lehet látni a térképen, hol mennyire kapcsoltuk le a villanyt, azaz melyik ország mennyire függ az adott energiahordozótól.

Forrás: Go Compare
Forrás: Go Compare

Egyből lehet is látni, hogy gáz és olaj nélkül sötét lenne a Közel-Kelet, atomerőművek nélkül Franciaország és Dél-Korea, míg a megújulók hiányát Izland és Brazília érezné meg.

Az egyes országok fölé görgetve kiadja a térkép az adott állam megtermelt energiájának forrásonkénti eloszlását is. Magyarországnál 50 százalék atomenergia, 41 százalék fosszilis, 9 százalék megújuló energia.

Az interaktív térkép idekattintva elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik