Tudomány

Kinizsinek kellett szétvernie Mátyás fekete seregét

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 04. 30. 15:00

Korábban a témában:

Mátyás király fekete serege minden kor képzeletét megmozgatta még akkor is, ha maga az elnevezés bizonyíthatóan a király halála után született. nem véletlenül, a zsoldos haderő a Magyar Királyság erejének jele volt, sajnos nem sokáig…

Ma még nem tudjuk azt sem, a fekete sereg a zsoldosok összességét, vagy csak bizonyos egységeket jelöltek-e. Annyi bizonyos, hogy először egy 1492-es, Bécsben kelt oklevélben tűnik fel a fekete sereg elnevezés, amelyben a Sziléziából elvonuló csapatokat illették így.

Egyesek szerint Mátyás egyik legkiválóbb zsoldoskapitánya, Jan Haugwitz fekete mellékneve miatt ragadhatott át a jelző a csapatokra is.

De külföldi példák is ismertek több fekete vagy fehér jelzővel illetett zsoldoscsapatokról – írja a Rubicon történelmi folyóirat hasábjain megjelent munkájában Péterfi Bence. A szerző szerint még a szakirodalomban is gyakran felbukkanó tévedés például az is, hogy a zsoldos had képében Magyarországnak Mátyás király idejében modern értelemben vett állandó hadserege lett volna.

Néhány ezer fő

A zsoldosok nagyon sokba kerültek, így mind a létszámot, mind a szolgálati időt igyekeztek minimalizálni – megszokott dolog volt, hogy a katonát csak egy-két hónapra fogadták fel. Miután pedig a zsoldosok ebből éltek, nem csoda, ha sokszor rablással, fosztogatással, zsarolással egészítették ki jövedelmüket, vagy éppen – ha épp idegenben bocsátották el – az addigi ellenség szolgálatába szegődtek.

A magyar király udvari katonasága, amelybe a zsoldosok is beleértendők, ritkán haladhatta meg az ötezer főt, legfeljebb Mátyás uralkodásának utolsó éveire érhette el a 8-10 ezres létszámot.

Semmiképp nem volt ez kevés, a Habsburgok keleti tartományaiban folytatott háborúk során néhány ezer, de gyakran csak néhány száz fős hadak álltak egymással szemben.

Eredetüket tekintve a “fekete sereg” zsoldosai főleg cseh-morva területekről származtak, de szép számmal találni köztük németeket, lengyeleket, magyarokat is. Harcmodoruk nemigen vált be a török ellen, és Mátyás különben is kerülte a nagyobb összecsapásokat az Oszmán Birodalommal, zsoldos seregét ezért elsősorban ausztriai, cseh, morva és sziléziai hadjáratokban alkalmazta.

Corvin János, jobbra a fekete sereg zászlaja (Wikipedia)

Csak az életüket menthették

A király halálakor utóbbi helyszínen, Sziléziában állomásozott a legnagyobb létszámú zsoldos sereg – legalábbis valószínűleg. Ezek a csapatok jelentek meg később Magyarországon, majd 1491. novemberében a III. Frigyes német-római császár, I. Miksa római király és a magyar-cseh uralkodó, II. Ulászló között megkötött béke feleslegessé tette a nagy létszámú zsoldos sereg további fenntartását.

Pontosabban az egyre erősebb török fenyegetés miatt Ulászlónak nagy szüksége lett volna a képzett harcosokra, de fizetni nem tudott. A katonák egy részét mégis a Délvidékre küldte, ám az egyre-másra elmaradó fizetség miatt a katonák fosztogatásba kezdtek.

Olyannyira elmérgesedett a helyzet, hogy Kinizsi Pál, a “fekete sereg” egyik egykori vezére katonai erővel verte szét őket.

Akik túlélték a csatát, és Kinizsi fogságába estek, el kellett hagyniuk Magyarországot, méghozzá úgy, hogy lemondanak a velük szemben fennálló adósságról. Ez volt az életük ára.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.