Tudomány

Valósággal szikrázik a spermium, amikor behatol a petesejtbe

Abban a pillanatban, amikor a spermium behatol a petesejtbe, milliónyi cinkatom válik le a felületéről - ezzel egyfajta szikrát hozva létre. A fluoreszcenciamikroszkópos vizsgálata során ezek a szikrák fényt bocsátanak ki, a jelenség így tökéletesen látható. A felfedezés segíthet abban, hogy az orvosok időben azonosítsák az életképes petesejteket.

Teresa Woodruff, a kutatást bemutató tanulmány társszerzője szerint a cinkszikrát öt éve fedezték fel egereknél. A jelenséget most először sikerült embereknél is megfigyelni. A petesejtben lejátszódó folyamat is bizonyítja azt a tényt, hogy mennyi rejtély övezi még ma is a fogantatást.

A tudósok a vizsgálat során olyan enzimet fecskendeztek egy emberi petesejtbe, amelyet normál körülmények közt az ivarsejt a behatoláskor szabadít fel. A szövetségi törvények miatt tényleges emberi spermát nem használhattak, de a korábbi egereken végzett kísérletek hasonló képet mutattak.

Az enzim a befecskendezés miatt a petesejtben növekszik a kalciumszint, ezután történik meg a cink kiválása. Az anyag jelenléte természetesen igen alacsony, ugyanakkor a fényhatás jól megfigyelhető. A jelenség minden bizonnyal természetes körülmények közt is lezajlik.

Az embrió fejlődése során a petesejt cinktartalma fontos lehet. Az új felfedezéssel mérhetővé válhat az egyes sejtek cinktartalma, ez pedig azt is jelenheti, hogy a jövőben az orvosok nagy pontossággal tudják majd beazonosítani a termékenyebb sejteket.

A tanulmány másik szerzője, Dr. Eve Feinberg szerint a minőségmeghatározásra korábban nem volt lehetőség. Az embrió állapotát csak a terhesség előrehaladtával lehetett megállapítani, az új kutatás tükrébe azonban sok kellemetlenség megelőzhető lesz.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik