Tudomány

Széklettel szennyeződött egy angliai KFC jege

Székletből származó baktériumot találtak egy egyesült Királyságbeli KFC-s étterem jegében – számol be az IFL Science.

A leplet a BBC fogyasztóvédelmi műsora, a Rip OFF Britain rántotta le, amely egyik adásában gyorséttermek és franchise kávézók higiéniáját vizsgálta. A mintákat egy birminghami bevásárlóközpont KFC-jében találták, a többi étteremből származó baktériumok elenyészőnek és veszélytelennek bizonyultak.

A rejtett kamerás felvételek során a stáb tagjai bementek egy-egy helyre, majd egy pohár csapvizet kértek jéggel. A poharak tartalmát ezután mikrobiológus orvosok elemezték, kimutatva a baktérium jelenlétét.

Dr. Margarita Gomez Escalada, a Leeds Beckett University kutatója a műsorban elmondta, hogy a kórokozó jelenléte azt sugallja, hogy vagy maga a jég, vagy a csapvíz széklettel szennyezett, ez pedig egészségügyi kockázatot jelent. A szakértő azonban hozzátette, könnyen elképzelhető, hogy a baktérium manipulálással került a mintába, azaz valakinek az érintésével lett felhelyezve a pohár tartalmára. Ez esetben az étteremben dolgozók nem tartják rendesen a tisztálkodási előírásokat.

A hír hallatán a KFC sajnálatát fejezte ki, valamint bejelentette, hogy a belső vizsgálat mellett az alkalmazottak újraképzési programját is elindítja.

Janet Cox, a KFC egyesült királyságbeli és írországi egészségügyért, biztonságért és környezetért felelős szakembere elmondta, hogy az étteremláncnál rendkívül komolyan veszik a higiéniát. A cég éttermei 95 százalékban 4 vagy több pontot érnek el az egészségügyi felméréseken. Állítása szerint a 890 étteremből egyetlen 0 pontos eredmény is elfogadhatatlan, ezért egy harmadik fél bevonásával megkezdődnek a munkák a megfelelő teljesítmény elérésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik