Tudomány

A történelem első mémje lehet a 2400 éves mozaik

Lugosi Péter
Lugosi Péter

2016. 04. 25. 16:36

Talán a történelem első mémjére találtak rá egy törökországi ásatáson, a déli Hatay tartományban.
Korábban a témában:

“Légy vidám és éld az életed!” – ez áll azon az ókori görög feliratú mozaikon, amelyre egy ásatáson találtak rá. A 2012-ben megkezdődött feltárás évekig tartott.

A Hatay Régészeti Múzeum kutatója, Demet Kara szerint a “csontváz mozaiknak” elnevezett ábra egy időszámítás előtti 3. századi ház ebédlőjének padlóján volt. A lelet az ősi Antiokheia városában bukkant fel, a török-szír határ közelében.

A mozaikon három jelenet látható, fekete csempéből kirakva. Ebből kettő a római kor felső osztályának szociális tevékenységére utal: a fürdőzésre és az étkezésre. Az első ábrán egy fekete alak tüzet vet, ez a fürdő szimbóluma.

A középső képen egy felöltözött férfi fut egy szolgával az első kép irányába. A jeleneten egy napóra is látható, amely este 9 és 10 óra közti időpontot mutat – az alak tehát valószínűleg azért szalad, mert a római kor közösségi tisztálkodásának időpontja 9-kor kezdődött. Ha az ember 10-re nem ért vissza a vacsorára, az asztaltársaság valószínűleg rossz szemmel nézett rá – a felirat alapján úgy tűnik, hősünk valóban elkésett a lakomáról.

Az utolsó jeleneten egy hedonista csontváz látható, ivótállal, kenyérrel és boros edénnyel. A felirat itt egy bölcsességet is tartalmaz:

Légy vidám és éld az életed!

Kara szerint a mozaik egyedülálló kincs lehet Törökország számára. Hasonló alkotást eddig csak Olaszországban találtak, de az ott feltárt csempén messze nem voltak ilyen széleskörű ábrázolások.

A Krisztus előtti 3. században Antiokheia a hellén területek egyik legnagyobb települése volt. A nyüzsgő és gazdag városban mozaikiskola is volt, ahol az ismert világ legjobb mestereit képezték. A római hódítás, majd a birodalom kettéosztása után a város megőrizte vezető szerepét a régióban.

A 6. századtól azonban hanyatlásnak indult a metropolisz, igaz, a török uralomig még létezett. Az egykori Antiokheia helyén ma Antakya települése áll.

(Via: Daily Sabah)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.