Tudomány

A történelem első mémje lehet a 2400 éves mozaik

Lugosi Péter
Lugosi Péter

2016. 04. 25. 16:36

Talán a történelem első mémjére találtak rá egy törökországi ásatáson, a déli Hatay tartományban.
Korábban a témában:

“Légy vidám és éld az életed!” – ez áll azon az ókori görög feliratú mozaikon, amelyre egy ásatáson találtak rá. A 2012-ben megkezdődött feltárás évekig tartott.

A Hatay Régészeti Múzeum kutatója, Demet Kara szerint a “csontváz mozaiknak” elnevezett ábra egy időszámítás előtti 3. századi ház ebédlőjének padlóján volt. A lelet az ősi Antiokheia városában bukkant fel, a török-szír határ közelében.

A mozaikon három jelenet látható, fekete csempéből kirakva. Ebből kettő a római kor felső osztályának szociális tevékenységére utal: a fürdőzésre és az étkezésre. Az első ábrán egy fekete alak tüzet vet, ez a fürdő szimbóluma.

A középső képen egy felöltözött férfi fut egy szolgával az első kép irányába. A jeleneten egy napóra is látható, amely este 9 és 10 óra közti időpontot mutat – az alak tehát valószínűleg azért szalad, mert a római kor közösségi tisztálkodásának időpontja 9-kor kezdődött. Ha az ember 10-re nem ért vissza a vacsorára, az asztaltársaság valószínűleg rossz szemmel nézett rá – a felirat alapján úgy tűnik, hősünk valóban elkésett a lakomáról.

Az utolsó jeleneten egy hedonista csontváz látható, ivótállal, kenyérrel és boros edénnyel. A felirat itt egy bölcsességet is tartalmaz:

Légy vidám és éld az életed!

Kara szerint a mozaik egyedülálló kincs lehet Törökország számára. Hasonló alkotást eddig csak Olaszországban találtak, de az ott feltárt csempén messze nem voltak ilyen széleskörű ábrázolások.

A Krisztus előtti 3. században Antiokheia a hellén területek egyik legnagyobb települése volt. A nyüzsgő és gazdag városban mozaikiskola is volt, ahol az ismert világ legjobb mestereit képezték. A római hódítás, majd a birodalom kettéosztása után a város megőrizte vezető szerepét a régióban.

A 6. századtól azonban hanyatlásnak indult a metropolisz, igaz, a török uralomig még létezett. Az egykori Antiokheia helyén ma Antakya települése áll.

(Via: Daily Sabah)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. augusztus 15.
Az olasz Giuseppe Gesso (b2) és Domenico Arganese (b), valamint az ausztrál Tess Gouldsmith italt rendel a Szimpla romkocsmában, Budapesten 2016. augusztus 14-én. Az összesen hatfős baráti társaság tagjai Ausztráliából, Angliából és Olaszországból érkezett a fesztiválra. A fiatalok idén fejezték be egyetemi tanulmányaikat és a nyarat európai utazással töltik. A fesztivál zenei programján kívül kíváncsiak Budapest látnivalóira és a magyar ételkülönlegességekre is.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.