Tudomány

A lélegzetelállító Buborék-köddel ünnepli szülinapját a Hubble űrtávcső

A Hubble Űrteleszkópot 1990. április 24-én lőtték ki, azaz a hétvégén lesz 26 éves. Mára hagyománnyá vált, hogy az évforduló alkalmával az űrtávcső egy-egy különleges csillagászati objektumot figyeljen meg. A NASA és az Európai Űrügynökség választása idén a Buborék-ködre esett.

Az NGC 7635-ként és Caldwell 11-ként is ismert csillagköd 7 100 fényévre fekszik a Földtől, a Cassiopeia csillagképben. A 10 fényév átmérőjű buborékon belül egy nagy tömegű csillag, a SAO 20575 található. A különös buborék a fiatal, de a Napnál akár 40-szer nagyobb szuperóriás által keltett intenzív szél miatt jött létre. A csillagból kiszakadó anyagok folyamatosan bővítik a köd határát, a 100 000 kilométer per órás szélben a köd egy molekuláris felhőt is elért, amely valósággal ragyog a szuperóriás fényében.

A buboréknak van egy különleges tulajdonsága: szinte teljesen szimmetrikus. A kutatók a jelenség okát egyszerűen nem értik, mivel a belsejében található égitest nem a köd középpontjánál található.

Emellett a SAO 20575-hez is kötődik egy igen figyelemreméltó jelenség. A csillag szelében olyan üstökösökből álló kötelékek alakultak ki, melyek összességében nagyjából Naprendszer-nagyságúak, a tagjai pedig Föld-méretűek.

A nebulát 1787-ben fedezte fel William Herschel – ugyanaz a személy, aki az Uránuszt is. A Hubble már korábban is vizsgálta a ködöt, de nem ilyen alaposan. A most közölt kép négy különböző fotó összevonásából lett előállítva, így a lehető legjobb felbontásban láthatjuk a csillagászati csodát.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik