Tudomány

Hideg van a Vénuszon, befagyna az ánuszom

Vénusz-átvonulás közelről (vénusz, vénusz-átvonulás, napdinamikai obszervatórium, nasa, )
Vénusz-átvonulás közelről (vénusz, vénusz-átvonulás, napdinamikai obszervatórium, nasa, )
Azt hiszik, totál forró a Vénusz felszíne, mert közel kering a Naphoz? Egy lótúrót!

2014 decemberében az Európai Űrügynökség Venus Express nevű szondáját szántszándékkal a légkörbe vezérelték, ahol elégett. Azonban mielőtt odakozmált volna a Nap utáni második bolygó atmoszférájában, roppant érdekes adatokat küldött a Földre – írja az IFL Science.

A Vénusz alapból arról híres, hogy vékony légköre annyira erős azért, hogy csapdába ejtse a Nap hőjét. Az üvegházhatás miatt a Vénuszon 460 fok van nagyrészt, de csak nagyrészt. A haldokolva zuhanó űrszonda ugyanis meglepő adatokat közölt a sarkvidékről: 130-140 kilométer magasan mínusz 157 Celsius-fok van. Ráadásul a légkör 22-40 százalékkal ritkább, mint gondolták. Mindennek az oka kutatók szerint a légkör áramlása, a futószelek a légkörben.

Eközben az egerek mája

Korai májkárosodás jeleivel érkeztek vissza a Földre azok az egerek, amik az Atlantisz űrsikló fedélzetén tartózkodtak a világűrben – derítették ki a Coloradói Egyetem kutatói. Az egerek 13,5 napot töltöttek a világűrben 2011-ben. Az űrutazás hatással volt a májukra.

Az egerek májában visszatéréskor nagy mennyiségű májzsírt fedeztek fel, csökkent a májban tárolódó retinol, az A-vitamin egyik formája. Az állatok veszítettek izomzatukból és megváltozott a zsírlebontó képességük. Az egerek a nem alkoholos eredetű májelzsírosodás jeleit mutatták, ami a májfibrózisnak – a kötőszövet kóros felhalmozódásának – az előjele lehet. Ha egy egér 13,5 nap után a fibrózis korai jeleit mutatja anélkül, hogy változott volna az étrendje, mi történhet az ember esetében? – tették fel a kérdést a kutatók.

A hosszútávú űrutazás élettani és pszichológiai hatásait is tanulmányozza a MASA a Nemzetközi Űrállomásról a közelmúltban visszatért Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko útjával, akik 340 napig tartózkodtak a világűrben. Április 10-én pedig húsz egér érkezett az űrállomásra, ahol több hónapot töltenek el. (MTI)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik