Tudomány

Az agylenyomat lehet a jövő biometrikai azonosítója

A kutatók szerint az EEG-vel készített „agylenyomatok” segítségével 100 százalékos biztonsággal azonosíthatók vagyunk.

A Binghamton University tudósai szerint az elektroenkefalográffal (EEG) készített „agylenyomat” lehet a jövő szuperbiztonságos biometrikai azonosítója.

Az amerikai tudóscsoport kutatásában ötven önkéntes vett részt. A tesztalanyoknak különféle képeket – köztük egy szelet pizzáról, egy hajóról, Anne Hathawayről és a „találós kérdés” kifejezésről készült fotókat – mutogattak, miközben az EEG-vel rögzítették az agyi aktivitásukat. Mindegyikük agya másként reagált a képekre, így a tudósok a felvételek segítségével elkészíthették pontos agylenyomatukat.

Ha van több száz képünk, amelyek közül mindegyikre minden egyes ember másként reagál, a puszta agytevékenység megfigyelésével nagyon pontosan azonosíthatjuk azt, hogy éppen ki nézte meg a képeket

– magyarázta a Wired UK-nak nyilatkozva Sarah Laszlo, a kutatás vezetője.

A kutatók az IEEE Transactions on Information Forensics and Security című lapban részletesen is ismertették a módszerüket. Mint írták, az „agylenyomat technológia” remekül hasznosítható lehet olyan esetekben, amikor különösen nagy biztonságú azonosításra van szükség – például a Pentagonba vagy a légibázisokra való beléptetésnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik