Tudomány

Szétrúgja a bőrrákot az új csodaszer, de van egy súlyos bökkenő

bőrrák (melanóma, bőrrák, )
bőrrák (melanóma, bőrrák, )
Két szer együttes alkalmazása nagyon visszaszorította a tumorok méretét az alanyokban. Azonban néhány teszternél nagyon súlyos mellékhatások léptek fel.

Csak Nagy-Britanniában évi 2000 embert öl meg a bőrrák egyik legdurvább fajtája, a melanóma, de brit tudósok megoldást találhattak. Kutatásuk szerint az ipilimumab és nivolumab együttes használata elérte, hogy a kezelt betegek egyötödénél eltűnt a daganat, de 69 százalékuk is jobban lett két év alatt. A brit orvosok nagyon bíztatónak nevezték az eredményeket. Az eredményeket a Journal of the American Medical Association folyóiratban publikálták a BBC szerint.

Az új kezelés lényege, hogy behúzza az immunrendszer fékjeit. Ugyanis az immunrendszer hatásos a fertőzések zöme ellen, de sokszor az emberi test ellen fordulhat, adott esetben túlreagálva egy betegséget. A rákkal az a gond, hogy az is szövet, amit véd az immurendszer, a rák pedig ezt kihasználja és terjed.

Az ipilimumab és nivolumab azonban kiiktatja ezeket a fékeket.

Az ipilimumabos kísérletek már önmagukban is jó eredményeket hoztak, a szer alkalmazásával 53 százalékra nőtt a túlélési ráta, de még senkinél se tűnt el a tumor. A másik szerrel való kombinálásnak meglett az eredménye: a ráta 69 százalékra ugrott, valamint 22 százaléknak eltűnt a tumora. Egy bökkenő volt azonban: a páciensek felénél életveszélyes mellékhatások léptek fel, náluk le kellett állítani a kezelést.

Ez a kutatás még csak 142 fős mintán zajlott, ami orvosilag nem elegendő, de egy jelenleg folyó másik kutatás ezekkel a szerekkel már ezerfős mintán dolgozik. Most az orvosok fő feladata, hogy megállapítsák, pontosan kiknél lépnek fel a mellékhatások és kiknél nem, majd ennek megfelelően határozzák meg a dózisokat.

A 61 éves Vicky Brown 2013 óta rákos, a melanómás daganatok átterjedtek a tüdejére és mellére is, de egy hónapon belül visszahúzódtak a kezelés hatására. A mellékhatások miatt abba kellett hagynia a kezelést, a rák visszatért, de azóta újra elkezdhette. Mint elmondta, az szívettépő lenne, ha nem láthatná felnőni az unokáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik