Tudomány

Ha rájön, mi van ezen az ábrán, nem is fogja érteni, hogy elsőre miért nem látta!

A közelmúltban került ki ez a kép az amerikai Savannah Root Facebook-oldalára. Azóta több tízezer lájkot és majdnem hatezer megosztást kapott. A közzé tevő nő állítása szerint nagyjából egy óráig kellett néznie a képet, mire végre sikerült felismernie az ábrát.

Vérszívó denevér? Daenerys Targaryen sárkánya? Egy bukott angyal? Önnek sikerül beazonosítania a figurát? Próbálkozzon!

Facebook/Illúzió
Facebook/Illúzió

Csak akkor olvasson tovább, ha valóban elakadt!

 

A kép nem valamiféle szörnyeteget, hanem egy emberi arcot ábrázol.

Továbbra sincs meg?

Ha tovább pörget, immár a valódi megoldást láthatja.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Facebook/Cowboy
Facebook/Cowboy

Megdöbbentő, igaz?

Az arcfelismerés általában könnyen szokott menni, sőt, gyakran oda is arcokat képzelünk, ahol a valóságban nincsenek. Sok illúzió éppen erre épít, a jelenlegi azonban kicsit megpróbál átverni minket. Ne aggódjon, nem az ön kognitív képességeivel van a probléma.

A felismerés esetleges nehézségét az üres terek problémája, illetve a negatív ábrázolásból fakadó csalódások okozhatják. Agyunk nem feltétlen érzékeli, hogy egy negatív képet látunk, a gondok pedig itt kezdődnek. Mivel a pozitív térrészeket könnyebben érzékeljük, a sötét területeket agyunk kiemeli, és azt véljük központi testnek.

Míg alapesetben ahhoz vagyunk szokva, hogy egy képen az üres területek a megfogható formát veszik körül, jelen esetben ezek részek valójában árnyékoló és mélyítő-kiemelő funkciót látnak el. Az illúzió ezeket felhasználva csaphat be minket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik